Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Od lat piekę sernik tylko z tego przepisu. Ten 1 dodatek jest w nim obowiązkowy
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 17.10.2024 16:58

Od lat piekę sernik tylko z tego przepisu. Ten 1 dodatek jest w nim obowiązkowy

sernik
Fot. YouTube/swojskiejedzonko

Sernik z  wiaderka na kruchym spodzie nie ma sobie równych. Ten wypiek wychodzi wyśmienicie, dzięki pewnemu zabiegowi. Mieszam ser z wiaderka z tym produktem, a sernik zachwyca smakiem, puszystością i pięknie wyrasta. Gwarantuję, że tego małego kroczku nie warto pomijać.

Sernik na każdą okazję

Serniki uwielbiam i na pewno nie jestem w tym odosobniona. To jedne z najbardziej lubianych ciast w Polsce i na świecie. Testowałam wiele przepisów, jednak to tej recepturze jestem wierna od lat. Dzięki niej piekę wyborny sernik z wiaderka na kruchym spodzie. Ciasto zawiera też brzoskwinie i wierzch z kruszonki. 

Sernik jest efektowny, pięknie wyrasta i rozpływa się w ustach. Na jego wyjątkowym smak ma wpływ ser, jakiego używam. Stosuję tu ser z wiaderka, który powinien mieć dość zbitą konsystencję. Do tego sera dodaję tłusty zmielony twaróg. Takie połączenie daje pyszny efekt. Przepis możesz zobaczyć na kanale YouTube Swojskie jedzonko. Stamtąd pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

sernik
Fot. YouTube/swojskiejedzonko
Gigant fast fooda z Ameryki wkracza do Polski. To może być duży cios dla McDonalda

Jak upiec sernik z wiaderka na kruchym spodzie?

Składniki na kruche ciasto:

  • 5 żółtek
  • 60 g cukru
  • 520 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 500 g zmielonego twarogu tłustego
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 budynie waniliowe (każdy po 60 g)
  • aromat pomarańczowy
  • puszka brzoskwiń

Składniki na bezę:

  • 5 białek
  • ½ szklanki cukru

Przygotowanie sernika z wiaderka na kruchym spodzie zacznij od zrobienia ciasta. Żółtka utrzyj z cukrem, wsyp mąkę, proszek do pieczenia i dodaj masło. Połącz składniki i wyrabiaj ciasto. Podziel je na 2 części. Jedna powinna być trochę większa od drugiej. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do zamrażarki.

Teraz brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój na kawałki. Po upływie godziny ciasto wyjmij z zamrażarki i większą część zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przygotuj formę o wymiarach 25 na 35 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a  brzegi wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Starte ciasto wyłóż na spód, lekko dociśnij i piecz w 180 stopniach przez ok. 10 minut.

Sernik, który zawsze wychodzi idealnie

Zajmij się przygotowaniem masy serowej. Do miski przełóż ser z wiaderka, dołóż zmielony twaróg, cukier i aromat pomarańczowy. Miksuj i dodaj jajka, gdy już powstanie masa, wsyp budynie i zmiksuj do połączenia składników. Następnie ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Na upieczone ciasto, wyłóż masę serową, a na niej ułóż pokrojone brzoskwinie. Na owocach rozprowadź pianę z białek, a na wierzch zetrzyj drugą część ciasta. 

Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut. Gdyby pod koniec pieczenia wierzch za bardzo się zarumienił, połóż na nim folię aluminiową i dokończ pieczenie. Studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy ostygnie, wstaw do lodówki i potem podawaj. Pisaliśmy o tym, jakie mięso i warzywa kupimy taniej w Dino. Informowaliśmy u Książulu, który zamówił pierogi w restauracji komika. 

sernik
Fot. YouTube/swojskiejedzonko