Od lat piekę sernik tylko z tego przepisu. Ten 1 dodatek jest w nim obowiązkowy
Sernik z wiaderka na kruchym spodzie nie ma sobie równych. Ten wypiek wychodzi wyśmienicie, dzięki pewnemu zabiegowi. Mieszam ser z wiaderka z tym produktem, a sernik zachwyca smakiem, puszystością i pięknie wyrasta. Gwarantuję, że tego małego kroczku nie warto pomijać.
Sernik na każdą okazję
Serniki uwielbiam i na pewno nie jestem w tym odosobniona. To jedne z najbardziej lubianych ciast w Polsce i na świecie. Testowałam wiele przepisów, jednak to tej recepturze jestem wierna od lat. Dzięki niej piekę wyborny sernik z wiaderka na kruchym spodzie. Ciasto zawiera też brzoskwinie i wierzch z kruszonki.
Sernik jest efektowny, pięknie wyrasta i rozpływa się w ustach. Na jego wyjątkowym smak ma wpływ ser, jakiego używam. Stosuję tu ser z wiaderka, który powinien mieć dość zbitą konsystencję. Do tego sera dodaję tłusty zmielony twaróg. Takie połączenie daje pyszny efekt. Przepis możesz zobaczyć na kanale YouTube Swojskie jedzonko. Stamtąd pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Gigant fast fooda z Ameryki wkracza do Polski. To może być duży cios dla McDonaldaJak upiec sernik z wiaderka na kruchym spodzie?
Składniki na kruche ciasto:
- 5 żółtek
- 60 g cukru
- 520 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera z wiaderka
- 500 g zmielonego twarogu tłustego
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 budynie waniliowe (każdy po 60 g)
- aromat pomarańczowy
- puszka brzoskwiń
Składniki na bezę:
- 5 białek
- ½ szklanki cukru
Przygotowanie sernika z wiaderka na kruchym spodzie zacznij od zrobienia ciasta. Żółtka utrzyj z cukrem, wsyp mąkę, proszek do pieczenia i dodaj masło. Połącz składniki i wyrabiaj ciasto. Podziel je na 2 części. Jedna powinna być trochę większa od drugiej. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do zamrażarki.
Teraz brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój na kawałki. Po upływie godziny ciasto wyjmij z zamrażarki i większą część zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przygotuj formę o wymiarach 25 na 35 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a brzegi wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Starte ciasto wyłóż na spód, lekko dociśnij i piecz w 180 stopniach przez ok. 10 minut.
Sernik, który zawsze wychodzi idealnie
Zajmij się przygotowaniem masy serowej. Do miski przełóż ser z wiaderka, dołóż zmielony twaróg, cukier i aromat pomarańczowy. Miksuj i dodaj jajka, gdy już powstanie masa, wsyp budynie i zmiksuj do połączenia składników. Następnie ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Na upieczone ciasto, wyłóż masę serową, a na niej ułóż pokrojone brzoskwinie. Na owocach rozprowadź pianę z białek, a na wierzch zetrzyj drugą część ciasta.
Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut. Gdyby pod koniec pieczenia wierzch za bardzo się zarumienił, połóż na nim folię aluminiową i dokończ pieczenie. Studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy ostygnie, wstaw do lodówki i potem podawaj. Pisaliśmy o tym, jakie mięso i warzywa kupimy taniej w Dino. Informowaliśmy u Książulu, który zamówił pierogi w restauracji komika.