Smakosze.pl Przepisy To ciasto robię bez grama mąki. Wyśmienity deser na Trzech Króli
Fot. Shutterstock/Charuta Deo

To ciasto robię bez grama mąki. Wyśmienity deser na Trzech Króli

5 stycznia 2025

Aż trudno uwierzyć, co jest głównym składnikiem tego ciasta. Nietypowe brownie jest wilgotne i pyszne. Jego podstawą, w miejsce mąki, są rośliny strączkowe.

Ciasto na Trzech Króli

Święta takie jak Trzech Króli są mniej oficjalne niż Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Przynajmniej w tym znaczeniu, że nie mamy wyraźnie określonych tradycyjnych dań, które podajemy tego dnia. Dlatego warto zdobyć się na odrobinę szaleństwa.

Z pewnością będzie nim przygotowanie brownie z… fasoli . Ale tylko na pierwszy rzut oka. Fasola dobrze spaja pozostałe składniki, dając szybkie ciasto bogate w białko.

brownie z polewą
fot. Canva
Odkąd sypię do kawy tę przyprawę, to schudłam 3 kg. Nic tak nie przyśpiesza metabolizmu

Brownie z fasoli

Takie ciasto na Trzech Króli i nie tylko przygotować można z różnego rodzaju fasoli. W naszym przepisie będzie to fasola z puszki.

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

  • 500 g czerwonej fasoli z puszki
  • dojrzały banan
  • 6 łyżek kakao
  • 4 jajka
  • ⅓ szklanki oleju
  • ⅓ szklanki wody
  • ⅓ szklanki cukru
  • skórka otarta z pomarańczy
  • płaska łyżka cukru z wanilią
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Brownie pomarańczowe na Trzech Króli

Fasolę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski, dodajemy pokrojonego banana, olej, wodę, kakao, proszek do pieczenia i blendujemy na gładką masę. W osobnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem i cukrem z wanilią.

Obie masy łączymy przy pomocy łyżki. Dodajemy skórkę otartą z całej pomarańczy i ponownie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z opcją grzania góra- dół przez około 35-40 minut.

Ostudzone ciasto możemy udekorować polewą czekoladową, cukrem pudrem, świeżą lub kandyzowaną pomarańczą.

Wypróbuj też przepisy na domowy ser z jogurtu i najlepszą grochówkę .

brownie na desce
fot. Canva
Znana sieć sklepów wycofuje to ze sprzedaży. Przeszukaj szafki i natychmiast pędź zwrócić, produkt może zaszkodzić
Układam ziemniaki w naczyniu i zalewam coca-colą. Po chwili mam niesamowity przysmak
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy