Smakosze.pl Przepisy To ciasto ze śliwkami wymaga 10 minut roboty. Rodzina i znajomi zajadają do ostatniego kawałka
Fot. YouTube/gabrysiamodzelewska5

To ciasto ze śliwkami wymaga 10 minut roboty. Rodzina i znajomi zajadają do ostatniego kawałka

20 września 2024

Lubisz ciasta ze śliwkami? To ten przepis jest dla Ciebie! Błyskawiczny sernik ze śliwkami na spodzie z herbatników, dosłownie rozpływa się w ustach. Ciasto szybkie w przygotowaniu przyda się, gdy do drzwi zapukają niespodziewani goście.

Ciasto ze śliwkami szybkie i smaczne

We wrześniu warto upiec ciasto ze śliwkami. Jednak, gdy zależy Ci na czasie, to sięgnij po ten błyskawiczny przepis. Przygotowanie ciasta do pieczenia zajmie ci 10 minut . Efekt jest fenomenalny. Dzięki temu przepisowi zrobisz doskonały sernik ze śliwkami na spodzie z herbatników.

Ten wypiek to prawdziwe niebo w gębie. Delikatne, puszyste ciasto i soczyste owoce smakują pysznie. Oprócz tego sernik ze śliwkami wygląda apetycznie i aż prosi się, by go skosztować. Na jednym kawałku nigdy się nie kończy. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Gabrysia Modzelewska. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

sernik ze śliwkami
Fot. YouTube/gabrysiamodzelewska5
Przepis na tę zupę dostałam od cioci. Robi ją z niedocenionego warzywa

Jak upiec sernik ze śliwkami?

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 kg sernika twarogowego z wiaderka
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 90 g oleju
  • 22 herbatniki
  • ok. 1 kg śliwek
  • blaszka o wymiarach 24 na 34 cm

Przygotowanie sernika ze śliwkami zacznij od wyjęcia godzinę wcześniej jajek i twarogu z lodówki. Następnie ubij jajka z cukrem . Dodaj do nich twaróg z wiaderka i jogurt grecki. Wlej olej i wsyp budynie śmietankowe.

Składniki krótko zmiksuj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i herbatnikami . Wylej na nie ciasto, wygładź powierzchnię i ułóż na niej śliwki okrągłą częścią do ciasta. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni przez około 60 minut.

Sernik ze śliwkami, jakiego nigdy nie jadłeś

Sernik ze śliwkami zostaw na godzinę, by stężał. Inaczej może się wylać z foremki. Po upływie tego czasu możesz go kroić i podawać . Ciasto wychodzi pyszne, delikatne i kremowe. Śliwki też dodają mu smaku, dlatego nie zwlekaj i upiecz to ciasto.

Jego przygotowanie zajmie 10 minut, a kolejną godzinę ciasto spędzi w piekarniku. Tak dobrego sernika nigdy nie jadłam. Polecam doskonałe ciasto ze śliwkami. Stanie się Twoim ulubionym deserem . Pisaliśmy o tym, jak przy pomocy ziemniaka rozwiązać irytujący problem w łazience. Polecaliśmy przepis na surówkę z cukinii do obiadu.

sernik ze śliwkami
Fot. YouTube/gabrysiamodzelewska5
Weź boczek, natrzyj pastą i zawiń w papier do pieczenia. Obok tego przysmaku nikt nie przejdzie obojętnie
Już odrobina działa cuda na odchudzanie. Prawie każdy ma go w kuchni, niemal nikt nie używa
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy