Smakosze.pl Dieta To jedna z najzdrowszych kasz, a Polacy w ogóle jej nie znają. Hit w walce z nadwagą i cukrzycą
Fot. Shutterstock

To jedna z najzdrowszych kasz, a Polacy w ogóle jej nie znają. Hit w walce z nadwagą i cukrzycą

11 stycznia 2025

Kasze były z nami zanim karierę zrobiły makarony, ryż i ziemniaki. W dalszym ciągu umiemy je doceniać, choć nie wszystkie produkty z tej kategorii są u nas dobrze znane. Przykładem jest kasza owsiana.

Zdrowe kasze

Tradycyjne dla Polski czy też nie, kasze są cichymi bohaterkami naszej diety. Kiedy przerobimy ziarno na mąkę, musimy użyć jej w przepisie na potrawę by stała się strawna i pożywna. Tymczasem kasza nawet jedzona samodzielnie, po ugotowaniu, będzie, oczywiście nie w pełni zrównoważonym, ale zdrowym posiłkiem.

Za efekt ten odpowiada to, jak bardzo jest pełnoziarnista. By otrzymać mąkę, mielimy ziarno z pewnym dodatkiem najzdrowszej części, czyli okrywy nasiennej . Im wyższa liczba – tym bogatsza mąka. Kasze przeważnie dopiero zaczynają tam, gdzie ona kończy.

owsianka

Nieznana kasza owsiana

I taka właśnie jest kasza owsiana . Jeśli określenie to niewiele ci mówi, to właśnie dlatego – znamy ją o wiele słabiej niż jej krewniaczki, takie jak gryczana czy jęczmienna. Powstaje z prażonych ziaren owsa, ale jest zdrowsza niż płatki owsiane.

Kasza owsiana jest bardzo bogata w błonnik . Sprawia on, że po zjedzeniu posiłku wolniej podnosi się nam, a potem opada, poziom insuliny w organizmie. To z kolei powoduje, że nie czujemy przejedzenia, za to dłużej nie jesteśmy głodni. Efekt dla naszej diety ? Mniejsza skłonność do podjadania, nadwagi, a ostatecznie – ryzyka cukrzycy i podobnych jej chorób.

Jedzmy częściej kaszę owsianą

To oczywiście nie koniec. Kasza owsiana jest bogata w witaminy z grupy B oraz mikroelementy, ze szczególnym wskazaniem na żelaza . Zawiera też przeciwutleniacze, znane ze swoich właściwości w hamowaniu rozwoju komórek rakowych. Trzeba przy tym pamiętać, że jako pełne ziarno owsiane, nie jest produktem bezglutenowym.

Kaszę owsianą można jeść podobnie jak każdą inną. Gotuje się co prawda nieco dłużej – nawet 20 minut , ale podana do obiadu , np. dań mięsnych czy rybnych, sprawi, że będzie on sycący i lepiej strawny. Można też potraktować taką kaszę jako jeszcze zdrowszy zamiennik owsianki i podać ją w śniadaniowych kombinacjach.

Wypróbuj też przepisy na surówkę z buraka i marchewki oraz faworki bez smażenia .

różne kasze

Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy