Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > To kluczowe przy wyborze oleju rzepakowego. Ekspertka stawia sprawę jasno
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 18.02.2025 12:54

To kluczowe przy wyborze oleju rzepakowego. Ekspertka stawia sprawę jasno

olej w butelkach
Fot. ARKADIUSZ ZIOLEK/East News, Instagram/katarzynabosacka

Ekspertka od zdrowego odżywiania – Katarzyna Bosacka – zabrała głos w sprawie oleju rzepakowego. Produkt od lat jest tematem dyskusji, ale dziennikarka wskazuje, dlaczego nie powinniśmy się go obawiać. Co istotne, wskazuje także, czym należy się kierować podczas wyboru oleju w sklepie. Ten fakt zaskoczy każdego, bo wcale nie chodzi o skład. 

Olej rzepakowy – zdrowy czy niezdrowy?

Wokół oleju rzepakowego narosło sporo mitów. Przeciwnicy tego tłuszczu twierdzą, że w ogóle nie powinno się go używać. Winny tej sytuacji może być kwas erukowy, czyli jednonienasycony kwas tłuszczowy. Przyczynia się on do chorób serca, w tym niebezpiecznej zastoinowej niewydolności serca. Spożywanie oleju w nadmiarze może przyczynić się również do zwiększenia poziomu cholesterolu.

Z kolei Katarzyna Bosacka – dziennikarka, która od lat zajmuje się tematyką zdrowego żywienia i sprawdza produkty spożywcze – twierdzi, że olej rzepakowy jest godny polecenia. W dodatku ma to być jeden z najzdrowszych olejów roślinnych, bo zawiera sporo kwasów omega-3 oraz omega-6. O tym produkcie opowiedziała w jednym z filmów udostępnionych na Instagramie.

Zaraz powiecie, że on jest niezdrowy, trucizna i w ogóle beznadzieja. To nieprawda, mówię to od lat i w wielu moich programach powtarzałam, że olej rzepakowy w naszych polskich warunkach jest nasz lokalny, bo jesteśmy jednym z największych producentów rzepaku w Europie. No i w dodatku jest zdrowy – twierdzi Bosacka. 

rzezpak.jpg
Fot. Canva/Torsten Asmus
Kiedyś biła rekordy popularności, dziś jest zapomniana. Ta zupa jest 100 razy lepsza, niż żurek

Skład oleju bez znaczenia

W dzisiejszych czasach konsumenci mają zdecydowanie większą świadomość niż kilka lat wcześniej i wiedzą, na co zwracać uwagę podczas zakupu produktów. Nikogo już nie dziwi widok klienta, który przy sklepowej półce dokładnie analizuje skład produktu i porównuje go z innymi. Zdaniem Bosackiej zwracanie uwagi na skład oleju rzepakowego, nie ma jednak najmniejszego sensu.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Olej rzepakowy, bez względu na markę, ma w zasadzie taki sam skład kwasów tłuszczowych i tyle samo kilokalorii – zapewniała Bosacka.

Skoro ten rodzaj oleju ma taki sam skład u każdego producenta, na co trzeba zwrócić uwagę? Ekspertka nie zostawiła swoich odbiorców bez odpowiedzi i wskazała, jaki olej rzepakowy kupować. 

o lej.jpg
Fot. Canva/ben–bryant

Na ten szczegół zwracaj uwagę

Bosacka twierdzi, że kupując olej rzepakowy, nie należy zwracać również uwagi na producenta, ale na cenę produktu. 

Jeśli mamy kupować olej rzepakowy, wybierzmy ten najtańszy. Może być to również olej marki własnej sklepu. Wtedy wyjdziemy ze sklepu z przekonaniem, że kupiliśmy produkt, który jest wartościowy, no i w dodatku ekonomiczny – rekomenduje dziennikarka.

Rada ekspertki może wydawać się sporym zaskoczeniem, bo przywykliśmy do tego, że im produkt droższy, tym lepsza jest jego jakość. W wypadku oleju rzepakowego ta zasada w ogóle się nie sprawdza, bo ten tani jest tak samo dobry, jak ten drogi i na odwrót. Nie ma więc sensu przepłacać za etykietę i logo znanego producenta.

Sprawdź także, jaki produkt jest wycofywany ze sklepów oraz sprawdź, jak pracownik sklepu ukradł kilkadziesiąt tysięcy złotych