Trick na zawsze czysty opiekacz do kanapek
Podpieczone kanapki z chleba tostowego, sera i szynki to studencka klasyka, którą młodzi ludzie jedzą wyjątkowo często. Podczas smażenia kanapek opiekacze łatwo ulegają zabrudzeniom, które po pewnym czasie trudno doczyścić. Mamy sposób, aby zawsze urządzenie zachować w czystości. Wystarczy pomiędzy kanapkę, a opiekacz włożyć papier do pieczenia, a metal pozostanie czysty.
Opiekacz do kanapek jest urządzeniem wyjątkowo przydatnym, wygodnym i popularnym. W kilka minut można zrobić z nim mnóstwo ciepłych kanapek, które doskonale komponują się ze świeżą herbatą z cytryną czy kawą z mlekiem.
Niska cena urządzenia, a także składników, które się w nim przygotowuje, sprawiły, że opiekacze stały się obowiązkowym wyposażeniem kuchni każdego studenta. Niestety wielu z nich cały czas boryka się z ubrudzoną powierzchnią opiekacza, która nie chce się łatwo doczyścić.
Jak zachować opiekacz w czystości?
Przede wszystkim, jeśli cały czas pieczesz w nim kanapki bez żadnej dodatkowej warstwy ochronnej, popełniasz błąd. O ile pokryte teflonem płyty grzewcze mają właściwości przeciw przywierające, tak obudowa wykonana z plastiku już nie.
Podczas smażenia ser lub sos zaczynają wyciekać spomiędzy kromek chleba i przylepiają się do ciepłego plastiku. Wystarczy odstawić opiekacz, aż ostygnie, a trudna w usunięcia warstwa zaschniętych resztek może już nigdy nie zostać całkowicie usunięta.
Użyj papieru do pieczenia
W celu zapobiegania konieczności gruntownego sprzątania opiekacza, podczas każdego gotowania oderwij kawałek pergaminu do pieczenia i połóż go na środku płyt grzewczych. Teraz należy tylko położyć kanapkę, zamknąć toster i odczekać, aż tost będzie gotowy.
Po usmażeniu wszystkich potrzebnych kanapek zwyczajnie ściąga się papier z pozostałościami sera i innych składników, a następnie wyrzuca go do kosza. Sam toster pozostanie nieskazitelnie czysty i gotowy do dalszej pracy.
Jak czyścić opiekacz?
W sytuacji, w której powyższa metoda nie zadziała i sprzęt i tak stanie się brudny, nie szoruj go metalowymi szczotkami i innymi twardymi przyrządami. Łatwo wtedy zetrzeć warstwę teflonu i opiekacz stanie się bezużyteczny.
Zamiast tego ciepły po smażeniu toster przetrzyj ściereczką czystą nawilżoną odrobiną wody. Ciepły ser delikatnie może zostać usunięty, bez żadnego ryzyka, że opiekacz ulegnie uszkodzeniu. Tak unika się również irytacji, która może się pojawić podczas nieumiejętnego sprzątania.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się czym zastąpić płyn do naczyń. Ten tekst wyjawia sposób na zachowanie piekarnika w czystości.
Źródło zdjęcia: canva/cjrfoto, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: pomyslodawcy