Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż biszkopty w naczyniu i zalej tą masą. Dawno nie jadłam tak dobrego deseru
Monika Dec
Monika Dec 20.02.2025 16:03

Ułóż biszkopty w naczyniu i zalej tą masą. Dawno nie jadłam tak dobrego deseru

ciasto bez pieczenia
fot. Ania Zyśk

Szukasz pomysłu na deser na weekend? Ten jest wyjątkowo smaczny, a przy tym łatwy do zrobienia. Domownicy z pewnością będą prosić o dokładki. Zdradzamy krok po kroku, jak go przygotować.

Deser bez pieczenia z biszkoptami na weekend

Szybki deser bez pieczenia sprawdzi się na weekend lub ostatki. Do jego przygotowania potrzebujemy jedynie kliku składników. Wystarczy zakupić mleko skondensowane oraz biszkopty kocie języczki, a resztę produktów niezbędnych do jego wykonania, z pewnością znajdziemy w kuchni. Autorką przepisu jest znana blogerka i autorka książek kucharskich Ania Zyśk. Przepisy Ani słyną z tego, że nie są skomplikowane, ale zawsze powstają z nich smaczne i efektowne potrawy. Tym razem nie może być inaczej. Na naszej stronie znajdziecie także inne patenty blogerki m.in. na niebanalne naleśniki po grecku oraz obiad z pieczarek. Teraz czas na deser. Poniżej wyjaśniamy po kolei, jak go zrobić.

Projekt bez nazwy - 2025-02-20T155707.274.jpg
fot. Ania Zyśk

 

Polskie pierogi polecą w kosmos. Pomoc w ich przygotowaniu zaoferowała wielka gwiazda

Deser bez pieczenia - lista składników

Do przygotowania ciasta bez pieczenia potrzebujemy:

  • 200 ml biszkoptów kocie języczki
  • 3 żółtka
  • 500 ml schłodzonego mleka skondensowanego
  • 70 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • ekstrakt lub cukier waniliowy
  • kakao do posypania

Warto także przygotować naczynie o wielkości około 25x21 centymetrów.

Deser bez pieczenia krok po kroku

Krok 1. Biszkopty kocie języczki, namocz je w mleku i ułóż pionowo w naczyniu o wielkości około 15 x 21 centymetrów.

Projekt bez nazwy - 2025-02-20T155500.487.jpg
fot. Ania Zyśk

Krok 2. Do garnka wlej mleko, mleko skondensowane, ekstrakt lub cukier waniliowy, żółtka i skrobię ziemniaczaną. 

Projekt bez nazwy - 2025-02-20T155522.842.jpg
fot. Ania Zyśk

Krok 3. Składniki wymieszaj i podgrzewaj na małej mocy palniki, aż masa zgęstnieje.Dodaj do niego masło i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści.

Projekt bez nazwy - 2025-02-20T155553.311.jpg
fot. Ania Zyśk

Krok 4. Powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego i za jego pomocą wyciśnij go pomiędzy biszkopty. Górę ciasta posmaruj pozostałym budyniem. Przykryj deser folią i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Projekt bez nazwy - 2025-02-20T155642.494.jpg
fot. Ania Zyśk

Krok 5. Gotowe ciasto posyp kakao. Smacznego!

Projekt bez nazwy - 2025-02-20T155707.274.jpg
fot. Ania Zyśk