Smakosze.pl Przepisy W czasie karnawału muszę podać to ciasto. Smakuje jak marzenie i zawsze się udaje
Fot. YouTube/Słodka chwila

W czasie karnawału muszę podać to ciasto. Smakuje jak marzenie i zawsze się udaje

17 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Karnawał w Rio trwa już w najlepsze, dlatego i ty rozpocznij świętowanie. Dobrej zabawie powinno towarzyszyć ciasto Królewicz. Poznaj przepis i zrób je nawet dzisiaj. Przygotowanie jest łatwe, a smak i wygląd zachwyci każdego łasucha.

Najlepszy deser na karnawał

Karnawał to ostatni czas przed świętami wielkanocnymi na huczną zabawę. Nie można się wtedy ograniczać i warto zapomnieć również o diecie. Szczególnie jeżeli będziesz mieć okazję, aby spróbować ciasto Królewicz z przepisu umieszczonego w dalszej części tekstu.

Jego przygotowanie jest proste, ale wymaga poświęcenia nieco więcej czasu. Upiecz je, a o doskonałym smaku przekonasz się na własnym podniebieniu. Gwarantujemy, że ten deser będziesz przygotowywać znacznie częściej.

masa na biszkopt.jpg
Fot. YouTube/Słodka chwila
Najlepszy do smażenia, Polacy nic o nim nie wiedzą. Ten olej to prawdziwe złoto

Ciasto Królewicz z tych składników

Ciasto przygotowane na karnawał z poniższego przepisu składa się z masy budyniowej, lekkiego biszkoptu oraz z ciasta miodowego. Oznacza to, że potrzebnych składników jest całkiem sporo. Na szczęście są łatwo dostępne i można je nabyć w rozsądnej cenie. Ponadto smak ciast wynagradza wszystkie zakupy, które trzeba zrobić na potrzeby tego przepisu. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • 3 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 150 g + 250 g masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 ½ l mleka
  • 3 opakowania budyniu waniliowego
  • 3 opakowania cukru waniliowego
  • 200 g cukru

Przepis na ciasto Królewicz

Do miski wsyp trzy szklanki mąki oraz pół szklanki cukru pudru, sodę oczyszczoną . Połącz składniki, a następnie dodaj masło, miód i wbij dwa jajka. Całość wymieszaj, a następnie zagnieć jednolite ciasto .

Podziel je na dwie części i rozwałkuj na cienkie placki . Każdy z nich ułóż do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz je w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 12 minut .

Do miski wlej białka z trzech jajek i za pomocą miksera ubij je na sztywno . Ubijając, partiami wsypuj pół szklanki cukru . Kiedy cukier się rozpuści, wlewaj po jednym żółtku, kontynuując mieszanie. Na koniec wsyp ¾ szklanki mąki pszennej i wymieszaj składniki.

Ciasto na biszkopt powinno być jednolite i delikatnie lejące . Przełóż je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź ciasto i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut . Po przestudzeniu przekrój go wzdłuż na pół.

W międzyczasie przygotuj krem budyniowy . Litr mleka wlej do garnka i wsyp cukier waniliowy oraz 200 gramów cukru. Wymieszaj składniki, a następnie podgrzewaj je na średnim ogniu.

Pozostałe mleko wlej do miski i rozpuść w nim trzy opakowania budyniu . Wymieszaj składniki. Mieszaninę wlej go garnka. Mieszak składniki, do momentu zgęstnienia budyniu. Kiedy to nastąpi, zdejmij garnek z palnika i dodaj 250 gramów masła . Całość dokładnie wymieszaj.

Na upieczony wcześniej placek z ciasta miodowego wyłóż część kremu budyniowego . Następnie przykryj go połówką biszkoptu. Wyłóż na niego krem, a następnie przykryj go drugim ciastem miodowym . Wyłóż na niego pozostały krem, a ciasto schowaj do lodówki, aby wystygło, a krem stężał.

Sprawdź także, jaka przyprawa zostaje wycofana ze sklepu oraz dowiedz się, jaki napój jest idealny na odchudzanie .

masa budyniowa.jpg
Fot. YouTube/Słodka chwila
Weź odrobinę oleju i nasmaruj nim tarkę. Żałuję, że poznałam to dopiero teraz
Włóż wszystko do rękawa, zapiecz i podaj z tym sosem. Rodzina cię ozłoci za ten przepis
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy