W czasie karnawału muszę podać to ciasto. Smakuje jak marzenie i zawsze się udaje
Karnawał w Rio trwa już w najlepsze, dlatego i ty rozpocznij świętowanie. Dobrej zabawie powinno towarzyszyć ciasto Królewicz. Poznaj przepis i zrób je nawet dzisiaj. Przygotowanie jest łatwe, a smak i wygląd zachwyci każdego łasucha.
Najlepszy deser na karnawał
Karnawał to ostatni czas przed świętami wielkanocnymi na huczną zabawę. Nie można się wtedy ograniczać i warto zapomnieć również o diecie. Szczególnie jeżeli będziesz mieć okazję, aby spróbować ciasto Królewicz z przepisu umieszczonego w dalszej części tekstu.
Jego przygotowanie jest proste, ale wymaga poświęcenia nieco więcej czasu. Upiecz je, a o doskonałym smaku przekonasz się na własnym podniebieniu. Gwarantujemy, że ten deser będziesz przygotowywać znacznie częściej.
Ciasto Królewicz z tych składników
Ciasto przygotowane na karnawał z poniższego przepisu składa się z masy budyniowej, lekkiego biszkoptu oraz z ciasta miodowego. Oznacza to, że potrzebnych składników jest całkiem sporo. Na szczęście są łatwo dostępne i można je nabyć w rozsądnej cenie. Ponadto smak ciast wynagradza wszystkie zakupy, które trzeba zrobić na potrzeby tego przepisu. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.
Składniki:
- 3 i ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru pudru
- 150 g + 250 g masła
- 5 jajek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 ½ l mleka
- 3 opakowania budyniu waniliowego
- 3 opakowania cukru waniliowego
- 200 g cukru
Przepis na ciasto Królewicz
Do miski wsyp trzy szklanki mąki oraz pół szklanki cukru pudru, sodę oczyszczoną . Połącz składniki, a następnie dodaj masło, miód i wbij dwa jajka. Całość wymieszaj, a następnie zagnieć jednolite ciasto .
Podziel je na dwie części i rozwałkuj na cienkie placki . Każdy z nich ułóż do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz je w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 12 minut .
Do miski wlej białka z trzech jajek i za pomocą miksera ubij je na sztywno . Ubijając, partiami wsypuj pół szklanki cukru . Kiedy cukier się rozpuści, wlewaj po jednym żółtku, kontynuując mieszanie. Na koniec wsyp ¾ szklanki mąki pszennej i wymieszaj składniki.
Ciasto na biszkopt powinno być jednolite i delikatnie lejące . Przełóż je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź ciasto i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut . Po przestudzeniu przekrój go wzdłuż na pół.
W międzyczasie przygotuj krem budyniowy . Litr mleka wlej do garnka i wsyp cukier waniliowy oraz 200 gramów cukru. Wymieszaj składniki, a następnie podgrzewaj je na średnim ogniu.
Pozostałe mleko wlej do miski i rozpuść w nim trzy opakowania budyniu . Wymieszaj składniki. Mieszaninę wlej go garnka. Mieszak składniki, do momentu zgęstnienia budyniu. Kiedy to nastąpi, zdejmij garnek z palnika i dodaj 250 gramów masła . Całość dokładnie wymieszaj.
Na upieczony wcześniej placek z ciasta miodowego wyłóż część kremu budyniowego . Następnie przykryj go połówką biszkoptu. Wyłóż na niego krem, a następnie przykryj go drugim ciastem miodowym . Wyłóż na niego pozostały krem, a ciasto schowaj do lodówki, aby wystygło, a krem stężał.
Sprawdź także, jaka przyprawa zostaje wycofana ze sklepu oraz dowiedz się, jaki napój jest idealny na odchudzanie .