Wachowicz pokazała, jak zrobić ciasto z cukinii. Prosty patent zachwyca
Cukinia sprawdzi się nie tylko w daniach obiadowych. Ewa Wachowicz wykorzystuje ją do przyrządzenia smacznego ciasta. Dodatek warzywa sprawia, że wypiek zyskuje przyjemną lekko wilgotną konsystencję i wprost rozpływa się w ustach. Spróbujecie?
Cukinia wciąż jest tania. Warto się skusić i przygotować z niej coś więcej niż tylko przetwory na zimę. Ciasto Ewy Wachowicz z dodatkiem letniego warzywa jest lekkie, delikatnie i z pewnością spodoba się wszystkim domownikom.
Przepis na znakomite ciasto z cukinią według Ewy Wachowicz
Do przygotowania smakołyku potrzebna będzie wyłożona papierem do pieczenia keksówka.
Składniki:
-
1 niezbyt duża cukinia
-
320 g mąki pszennej
-
135 g cukru
-
2 jaja
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 łyżka soku z cytryny
-
skórka starta z 1 cytryny
-
120 ml oleju z pestek winogron
-
120 ml maślanki
-
szczypta soli
Jak przygotować ciasto z cukinii? Ewa Wachowicz zna niezawodny przepis
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Solimy warzywo i odstawiamy je na bok. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Jajka wbijamy o większej miski.
Miksujemy je z cukrem, a następnie dodajemy proszek do pieczenia, połowę porcji mąki pszennej oraz olej z pestek winogron. Całość miksujemy, po czym wsypujemy resztę mąki i wlewamy maślankę. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz skórkę z jednego owocu.
Mieszamy, a następnie wrzucamy odciśniętą z płynu cukinię. Masę przenosimy do formy i pieczemy przez godzinę. Ciasto z cukinii będzie gotowe, gdy patyczek zanurzony w wypieku będzie suchy po wyjęciu. Przestudzony wypiek dekorujemy domowym lukrem np. wegańskim .
Inne przepisy z cukinią w roli głównej znajdziecie na naszej stronie. Polecamy pyszne obiadowe łódeczki z mięsem mielonym oraz pełną aromatu cukinię w zalewie curry .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepsze kucharki mają sposoby na idealne ciasto drożdżowe. Ich sekret tkwi w 2 sztuczkach
-
Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane? Większość smakoszy nie ma pojęcia
-
Obłędne kotlety mielone z kiszoną kapustą. Miękkie, soczyste i pełne smaku