Smakosze.pl Przepisy Wachowicz pokazała, jak zrobić ciasto z cukinii. Prosty patent zachwyca
canva/Azurita; TRICOLORS/East News

Wachowicz pokazała, jak zrobić ciasto z cukinii. Prosty patent zachwyca

25 sierpnia 2022

Cukinia sprawdzi się nie tylko w daniach obiadowych. Ewa Wachowicz wykorzystuje ją do przyrządzenia smacznego ciasta. Dodatek warzywa sprawia, że wypiek zyskuje przyjemną lekko wilgotną konsystencję i wprost rozpływa się w ustach. Spróbujecie?

Cukinia wciąż jest tania. Warto się skusić i przygotować z niej coś więcej niż tylko przetwory na zimę. Ciasto Ewy Wachowicz z dodatkiem letniego warzywa jest lekkie, delikatnie i z pewnością spodoba się wszystkim domownikom.

Przepis na znakomite ciasto z cukinią według Ewy Wachowicz

Do przygotowania smakołyku potrzebna będzie wyłożona papierem do pieczenia keksówka.

Składniki:

  • 1 niezbyt duża cukinia

  • 320 g mąki pszennej

  • 135 g cukru

  • 2 jaja

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • skórka starta z 1 cytryny

  • 120 ml oleju z pestek winogron

  • 120 ml maślanki

  • szczypta soli

Jak przygotować ciasto z cukinii? Ewa Wachowicz zna niezawodny przepis

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Solimy warzywo i odstawiamy je na bok. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Jajka wbijamy o większej miski.

Miksujemy je z cukrem, a następnie dodajemy proszek do pieczenia, połowę porcji mąki pszennej oraz olej z pestek winogron. Całość miksujemy, po czym wsypujemy resztę mąki i wlewamy maślankę. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz skórkę z jednego owocu.

Mieszamy, a następnie wrzucamy odciśniętą z płynu cukinię. Masę przenosimy do formy i pieczemy przez godzinę. Ciasto z cukinii będzie gotowe, gdy patyczek zanurzony w wypieku będzie suchy po wyjęciu. Przestudzony wypiek dekorujemy domowym lukrem np. wegańskim .

Inne przepisy z cukinią w roli głównej znajdziecie na naszej stronie. Polecamy pyszne obiadowe łódeczki z mięsem mielonym oraz pełną aromatu cukinię w zalewie curry .

Cukinia nada ciastu przyjemnej wilgoci
canva/Azurita

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy