Wbij jajka do filiżanki i ułóż na patelni. Ten patent wymyślił jakiś geniusz
Jajka po turecku to najnowszy krzyk śniadaniowej mody. Największy kłopot z ich przygotowaniem do zrobienie dobrych jajek w koszulkach. Oto przepis dla tych, którzy boją się tego wyzwania.
Jajka po turecku
Jajka po turecku to w Polsce następca szakszuki. Pieczone w masie pomidorowej ustąpiły miejsca jajkom w jogurcie i z palonym masłem. Danie to rzeczywiście jest pyszne i idealne na śniadanie. Pozostaje pytanie, jak ugotować jajka?
Aby przygotować jajka po turecku, gotujemy je w koszulkach – tak, by zachowywały kształt, mając jednocześnie płynne żółtko. Układamy je na jogurcie greckim i polewamy palonym masłem. Jajka gotowane w filiżankach spełniają podobne wymogi i choć nie wyglądają tak efektownie, niektórzy mogą uznać je za łatwiejsze w przyrządzaniu.
![zlewanie wody z jajek](https://images.iberion.media/images/origin/jajka3_0a8034c113.jpg)
Jak gotować jajka w filiżankach
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Nurun Yemek Tarifieri 2. Autorzy przygotowują tam pikantną wersję jajek po turecku z jogurtem czosnkowym i palonym masłem z chili . Można pominąć któryś z tych elementów, by danie było łagodniejsze.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 4 jajka
- 30 g masła
- 2-3 łyżki octu
- 1 duże opakowanie jogurtu
- 1-2 ząbki czosnku
- Kilka posiekanych listków mięty
- Płatki chili do smaku
- 1 pęczek dymki lub szczypiorku
![Projekt bez nazwy-176.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_176_c3c4d65779.jpg)
Wytrych do jajek w koszulkach
Po jednej filiżance na jajko wypełniamy do połowy wrzątkiem . Dodajemy po ½ łyżki octu. Do filiżanki wybijamy po jednym jajku, uważając, by nie rozwalić żółtka.Filiżanki układamy w rondelku.
Nalewamy gorącej wody tak, by nie przelała się do filiżanek. Rondelek ustawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez ok. 5 minut , pilnując, by nie przeciągnąć jajek do ścięcia żółtka. Po wyjęciu zlewamy wodę z filiżanek, a jajka delikatnie wyjmujemy.
![gotowanie jajek](https://images.iberion.media/images/origin/jajka4_dd07e703de.jpg)
Jogurt, jajka i palone masło
Jogurt mieszamy z przeciśniętym czosnkiem i drobno posiekanymi liśćmi mięty. Odstawiamy na jakiś czas, by smaki się przegryzły . Wykładamy go do miseczek lub na półmisek.
W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy chili i podgrzewamy, aż będzie nabierało złocistobrązowego koloru. Jajka układamy na jogurcie i polewamy palonym masłem . Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Wypróbuj też przepisy na kotlety schabowe bez smażenia i doskonałe pączki .
![jajka po turecku](https://images.iberion.media/images/origin/jajka2_6255fc4090.jpg)