Smakosze.pl Przepisy Wbij jajka do filiżanki i ułóż na patelni. Ten patent wymyślił jakiś geniusz
Fot. youtube.com/nurunyemektarifleri2

Wbij jajka do filiżanki i ułóż na patelni. Ten patent wymyślił jakiś geniusz

9 lutego 2025

Jajka po turecku to najnowszy krzyk śniadaniowej mody. Największy kłopot z ich przygotowaniem do zrobienie dobrych jajek w koszulkach. Oto przepis dla tych, którzy boją się tego wyzwania.

Jajka po turecku

Jajka po turecku to w Polsce następca szakszuki. Pieczone w masie pomidorowej ustąpiły miejsca jajkom w jogurcie i z palonym masłem. Danie to rzeczywiście jest pyszne i idealne na śniadanie. Pozostaje pytanie, jak ugotować jajka?

Aby przygotować jajka po turecku, gotujemy je w koszulkach – tak, by zachowywały kształt, mając jednocześnie płynne żółtko. Układamy je na jogurcie greckim i polewamy palonym masłem. Jajka gotowane w filiżankach spełniają podobne wymogi i choć nie wyglądają tak efektownie, niektórzy mogą uznać je za łatwiejsze w przyrządzaniu.

zlewanie wody z jajek
Fot. youtube.com/nurunyemektarifleri2
Ta ryba wygląda jak sola, a jest od niej 100 razy gorsza. Nie daj się nabrać na sztuczki producentów

Jak gotować jajka w filiżankach

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Nurun Yemek Tarifieri 2. Autorzy przygotowują tam pikantną wersję jajek po turecku z jogurtem czosnkowym i palonym masłem z chili . Można pominąć któryś z tych elementów, by danie było łagodniejsze.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 4 jajka
  • 30 g masła
  • 2-3 łyżki octu
  • 1 duże opakowanie jogurtu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Kilka posiekanych listków mięty
  • Płatki chili do smaku
  • 1 pęczek dymki lub szczypiorku
Projekt bez nazwy-176.jpg
Fot. youtube.com/nurunyemektarifleri2

Wytrych do jajek w koszulkach

Po jednej filiżance na jajko wypełniamy do połowy wrzątkiem . Dodajemy po ½ łyżki octu. Do filiżanki wybijamy po jednym jajku, uważając, by nie rozwalić żółtka.Filiżanki układamy w rondelku.

Nalewamy gorącej wody tak, by nie przelała się do filiżanek. Rondelek ustawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez ok. 5 minut , pilnując, by nie przeciągnąć jajek do ścięcia żółtka. Po wyjęciu zlewamy wodę z filiżanek, a jajka delikatnie wyjmujemy.

gotowanie jajek
Fot. youtube.com/nurunyemektarifleri2

Jogurt, jajka i palone masło

Jogurt mieszamy z przeciśniętym czosnkiem i drobno posiekanymi liśćmi mięty. Odstawiamy na jakiś czas, by smaki się przegryzły . Wykładamy go do miseczek lub na półmisek.

W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy chili i podgrzewamy, aż będzie nabierało złocistobrązowego koloru. Jajka układamy na jogurcie i polewamy palonym masłem . Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Wypróbuj też przepisy na kotlety schabowe bez smażenia i doskonałe pączki .

jajka po turecku
Fot. youtube.com/nurunyemektarifleri2
Wielka zmiana w Biedronce. To odczuje każdy stały klient sieci
Nigdy w życiu nie jadłem tak puszystych racuchów. Wszystko przez 1 składnik
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy