Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Weź 2 łyżki i wlej do duszącego się mięsa. 25 minut i będzie rozpływać się w ustach
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 28.02.2025 16:25

Weź 2 łyżki i wlej do duszącego się mięsa. 25 minut i będzie rozpływać się w ustach

Proces duszenia mięsa
Fot. Canva

Wszystkie osoby, które uwielbiają jeść dania bogate w mięso, powinny znać ten trik. Szczególnie miłośnicy gulaszu i innych tego typu potraw. Niestety zdarzają się sytuacje, że mimo ogromnego wysiłku, mięso, które smażymy lub dusimy, jest twarde. Na szczęście jest na to sposób i to bardzo prosty. Koniecznie sprawdź jaki. 

Gotowanie gulaszu

Zanim przystąpimy do przygotowania gulaszu lub innego mięsnego sosu, warto najpierw poddusić, a czasem nawet lekko podsmażyć mięso. Taki zabieg pozwala "zamknąć" jego soki, co sprawia, że podczas dalszego gotowania pozostaje ono miękkie i delikatne. Niestety, często się zdarza, że końcowy efekt to twarde i gumowate kawałki lub suche, włókniste mięso.

Mięso na gulasz lub sos mięsny
Fot. Canva

Nieważne, jaki gulasz przygotowujemy, czy też sos. Warto znać prosty patent na duszenie mięsa tak, aby finalnie było miękkie. Jest to bardzo prosty sposób, który z pewnością przyniesie oczekiwane efekty

Mięso na gulasz na patelni
Fot. Shutterstock/foodky
Zetrzyj seler i wymieszaj z tym owocem. Lepszej surówki nie masz szans zjeść

Jak sprawić, aby mięso rozpływało się w ustach?

Przede wszystkim w pierwszej kolejności należy wybrać odpowiednie mięso. Do przygotowania gulaszu lub sosu najkorzystniej jest używać mięsa, które ma delikatny tłuszcz. W przypadku wieprzowiny najlepiej sprawdzą się łopatka, karkówka oraz szynka, która jest nieco chudsza. Lepiej unikać schabu, który zarezerwujmy na kotlety lub pieczeń. Jeśli chodzi o wołowinę, doskonałym wyborem będzie łopatka, udziec, chociaż nieco chudszy, charakteryzuje się wspaniałym smakiem, antrykot oraz pręga.

Przejdźmy jednak do najważniejszej kwestii. Co zrobić, aby duszenie mięsa miało pożądany przez nas efekt? Niezależnie od tego, jakie mięso przygotowujemy, warto dodać na patelnię odrobinę octu jabłkowego. Dlaczego jest to takie istotne? Kwas zawarty w occie pomoże związać włókna mięsa, co sprawi, że soki nie będą wypływać. Ale dlaczego dodajemy ocet, skoro mięso zdążyło się już podsmażyć? Przy mieszaniu oraz podczas gotowania, kawałki mięsa się poruszają. Ocet sprawi, że soki zawarte w mięsie zaczną się gotować od środka, co przyczyni się do uzyskania soczystego i niezwykle smacznego dania.

Dalsza część tekstu pod filmem

Czy ocet nie zepsuje smaku potrawy?

Odpowiedź jest prosta. Nie zepsuje. Na szczęście ocet jabłkowy ma delikatny smak, przez co jego aromat nie będzie na tyle wyczuwalny, żeby zepsuć na spożywanie potrawy. Poza tym w czasie duszenia prawie cały wyparowuje, co dodatkowo powinno nas utwierdzić w tym, że nie ma się czym martwić

Jak sprawić, aby przygotowany gulasz był jeszcze bardziej aromatyczny? Nawet nie chodzi o same przyprawy. Mięso po podduszeniu warto podlać bulionem warzywnym lub rosołem. To z pewnością podbije smak całego dania. 

Ten prosty trik z dodaniem octu jabłkowego sprawi, że zmiękczanie mięsa na gulasz już zawsze będzie przynosiło wyczekiwany efekt, a cała potrawa podbije niejedno podniebienie

Pyszny gulasz podany w głębokim talerzu
Fot. Canva

Sprawdź przepis na pyszne pączki od Heni. Zobacz, jak powstały faworki