Smakosze.pl Przepisy Weź czosnek i wrzuć na rozgrzany olej. W głowie się nie mieści, co z tego wyjdzie
Fot. YouTube/Aquela Receita

Weź czosnek i wrzuć na rozgrzany olej. W głowie się nie mieści, co z tego wyjdzie

11 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Marzysz o wyjątkowej i smacznej przekąsce w ciągu dnia? Czosnek będzie idealnym rozwiązaniem. Oczywiście nie chodzi o samo warzywo, ale przygotujesz z niego przekąskę, która spodoba się wszystkim. Przygotowanie jest banalne i warto zaryzykować, bo danie jest tego warte.

Czosnek, składniki i kanapki jak się patrzy

Czosnek jest jednym z ważniejszych warzyw, bo właśnie dzięki niemu wiele dań nabiera wyjątkowego smaku. Nie każdy jednak wie, że można przygotować z niego również kanapki. Prawda, że to zaskakujące?

Zaskakujący jest również smak połączenia czosnku z innymi składnikami, które trafią na kanapki. Potrzebne składniki oraz sam przepis poznasz w dalszej części artykułu. Z nim przygotujesz je łatwo i szybko i co najważniejsze zachwycą wszystkich.

czosnek na bagietce.jpg
Fot. YouTube/Aquela Receita
Ta surówka smakuje lepiej niż z restauracji. Robię ją z przepisu słynnego kucharza

Czosnek nadaje smak

Czosnek ma bardzo wyrazisty smak i nie każdy za nim przepada. Na szczęście w tym wydaniu smakuje tak bardzo, że podpasuje wszystkim. Oprócz niego potrzebne będą także inne składniki. Dzięki im wszystkim stworzysz kanapki o wyjątkowym smaku. O produktach, dowiesz się więcej, sprawdzając listę umieszczona poniżej. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Aquela Receita, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 50 g ząbków czosnku
  • 1 bagietka
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • 2 łyżki masła
  • 100 g startej mozzarelli
  • oliwa

Przepis na doskonałe kanapki

W głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Wyłóż na nią obrane ząbki czosnku i smaż je do momentu zarumienienia na brązowo. Bagietkę przekrój wzdłuż na pół. Ułóż na nim ząbki czosnku i rozgnieć je za pomocą widelca.

Do miski wlej passatę pomidorową, daj masło, a następnie wymieszaj składniki. Czosnek ułożony na bagietce przykryj sosem pomidorowym. Wierzch przysyp startą mozzarellą. Bagietki piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut. Takie kanapki podawaj jak przekąskę, a zasmakuje wszystkim. Sprawdź także, jak pozbyć się muszek owocówek oraz dowiesz się, co jeszcze przygotujesz z cukinii .

kanapki.jpg
Fot. YouTube/Aquela Receita
Wymieszaj jogurt grecki z solą i włóż do lodówki. Ten ser jest lepszy niż twaróg
Pokrój ziemniaki na plastry i zalej tą mieszanką. Koleżanki będą błagać o przepis
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy