Smakosze.pl Przepisy Wielkanocna pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym. Nikt jej się nie oprze
canva/AlexPro9500, Getty Images

Wielkanocna pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym. Nikt jej się nie oprze

20 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Wielkanoc tuż za rogiem, dlatego lodówki Polaków powoli wypełniają się białą kiełbasą i innymi sztandarowymi produktami kojarzonymi z tym świętem. Pysznym sposobem jej przygotowania jest zapieczenie w sosie chrzanowym. Smak oraz aromat dania jest wyjątkowo intensywne, dlatego kiełbasa błyskawicznie znika z talerzy.

Biała kiełbasa bez wątpienia króluje na wielkanocnych stołach zaraz obok gęstego i kwaśnego żurku. Nie trzeba jej jednak jeść jedynie w zupie - istnieje wiele innych równie smacznych przepisów.

Jeden z nich zdradzamy poniżej. Dzięki niemu biała kiełbasa nabierze jeszcze lepszego smaku, czego zasługą jest sos chrzanowy. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt powala na kolana.

Przepis na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym

Składniki:

  • 5 białych kiełbas

  • 2 cebule

  • 15 g masła

  • 4 łyżki tartego chrzanu

  • 200 g śmietany 18%

  • 125 ml śmietany 30%

  • 1 duża łyżka majeranku

  • sól

  • pieprz

Zacznij od obrania cebuli ze skórki i pokrojenia jej w cienkie piórka. Następnie wrzuć ją na patelnie z roztopionym masłem i smaż, aż piórka ładnie się zrumienią i skarmelizują. Do cebuli dorzuć kolejno chrzan, majeranek oraz obie śmietany. Gotuj sos na niewielkim ogniu przez 2 minuty, aż delikatnie zgęstnieje. Dopraw go solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przelej sos do natłuszczonej formy ze szkła żaroodpornego, a na nim ułóż delikatnie nacięte kiełbasy. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 35 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na maślankowe kotlety z piersi z kurczaka.

Pieczona kiełbasa

Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: szefsmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy