Wiosenne śledzie w śmietanie z rzodkiewką i szczypiorkiem. Zniewalają smakiem
Śledzie są smakołykiem, po który z chęcią sięgnie niejeden smakosz. Dodając do ryby bogaty w rzodkiewkę i szczypiorek sos na bazie śmietany, stworzycie niezwykle lekką kompozycję, której mało kto się oprze. Zróbcie od razu podwójną porcję — wiosenna odsłona śledzia znika z talerzy ekspresowo.
Śledzie przygotować można na wiele sposobów. Jeśli próbowaliście już sałatki z buraczkami, koniecznie sprawdźcie, jak smakują z innym sezonowym dodatkiem. Chrupiąca rzodkiewka i szczypiorek dodadzą rybie charakteru. Danie z pewnością skradnie serce niejednego amatora rybnego rarytasu. Spróbujecie?
Przepis na doskonałe wiosenne śledzie
Składniki:
500 g filetów śledziowych
1 cebulka ze szczypiorkiem
1 pęczek rzodkiewek
1 szklanka śmietany 12%
sól i pieprz w ilości do smaku
mleko
Przygotowanie:
Filety umieszczamy w misce i zalewamy je mlekiem. Naczynie przykrywamy i wstawiamy je do lodówki na całą noc. Następnego dnia odsączamy rybę i kroimy ją w niezbyt cienkie paski. Dodajemy śmietanę. Rzodkiewki oczyszczamy z liści, a następnie starannie je myjemy.
Warzywo ścieramy na tarce o większych oczkach. Cebulę ze szczypiorkiem również płuczemy, a następnie kroimy ją w kostkę. Warzywa dodajemy do śledzi. Mieszamy i doprawiamy je do smaku. Podajemy ze świeżym chlebem, najlepiej domowym. Smacznego.
Wskazówki:
Nie wyrzucajcie liści rzodkiewki. Zrobicie z nich wyśmienitą pastę, która idealnie pasuje zarówno do kanapek, sałatek, jak i makaronów.
Jeżeli zależy wam, by danie było lżejsze, wykorzystajcie jogurtu naturalny. Smak będzie podobny, a dostarczycie sobie nieco mniej dodatkowego tłuszczu.
Źródło zdjęcia: canva/ iko636
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smaczny