Włączyła kamerę i pokazała, jak zrobić tort na komunię. Wszyscy goście padną z wrażenia
Tort komunijny można przygotować samodzielnie. Jak pokazała jedna z twórczyń internetowych, smaczny deser wcale nie wymaga wiele pracy. Zaproponowany elegancko wyglądający słodko-kwaśny przysmak będzie idealnym zwieńczeniem uroczystego rodzinnego obiadu i zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości.
Przepis na znakomity tort komunijny
Do przygotowania znakomitego deseru na komunię nie potrzeba wiele. Jak udowodniła autorka kanału YouTube Kobieta z zachodu, pyszny tort można przygotować w domowym zaciszu. Wystarczy upiec puszysty biszkopt i przełożyć go smakowitymi kremami. Zerknijcie na zdjęcie pochodzące z filmu - wygląda wyśmienicie.
Składniki na krem limonkowy:
- 3 limonki
- 4 duże jaja
- 60 g cukru
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany 36%
Składniki na krem truskawkowy:
- 250 g truskawek, świeżych lub mrożonych
- pół cytryny
- 30 g cukru
- 3 czubate łyżeczki żelatyny
- 400 ml śmietany 36%
- 250 g mascarpone
- Składniki na masę maślaną:
- 250 g masła
- 3 białe czekolady
- 30 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
- 1 szklanka zaparzonej kawy
- wiśnie w syropie
- świeże owoce jagodowe
- wiórki kokosowe (można pominąć)
Jak zrobić tort komunijny? Znamy prosty domowy przepis
Przygotowany według sprawdzonego przepisu biszkopt studzimy, przecinamy na blaty. W miarę układania będziemy je nasączać kawą. Na spodniej porcji biszkoptu układamy wiśnie, a następnie przykrywamy je kolejnym blatem, którego nie nasączamy. Wykładamy truskawkowy krem oraz owoce, jeśli ich używamy.
Na wierzchu umieszczamy kolejny placek i wzbogacamy go o kawę. Smarujemy kremem limonkowym, a następnie układamy już ostatni blat. Wstawiamy do lodówki, by masy zgęstniały. Smarujemy masą maślaną i posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy owocami wedle uznania.
Przygotowanie kremu limonkowego
Owoce sparzamy i ścieramy z nich skórkę. Wyciskamy także sok. Płyn i kawałki skórek łączymy z roztrzepanymi jajkami oraz cukrem. Podgrzewamy, ciągle intensywnie mieszając, na niewielkim ogniu, aż uzyskamy konsystencję zbliżoną do rzadkiego budyniu.
Studzimy, a następnie schładzamy dodatkowo w lodówce. Zimną masę łączymy z ubitą na sztywno śmietanką i mascarpone. Wstawiamy na godzinę do lodówki, by stał się bardziej zwarty.
Przygotowanie kremu truskawkowego
Truskawki zagotowujemy z cukrem oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i żelatyną, mieszając cały czas. Całość blendujemy na jednolity mus. Studzimy, ale nie dopuszczamy do całkowitego stężenia.
Łączymy z ubitą śmietaną i serkiem mascarpone, stopniowo wlewając owocową masę do nabiału i miksując jednocześnie. Wstawiamy do lodówki.
Przygotowanie masy maślanej
Masło ucieramy z cukrem w misie miksera. W międzyczasie topimy czekoladę ze śmietanką. Studzimy ją, ale nie dopuszczamy do ponownego zastygnięcia. Będziemy ją łączyć z masłem i nie może być gorąca. Uzyskaną gładką masę schładzamy, jeśli jest rzadka. Smarujemy nią tort komunijny.
Jak podać tort komunijny?
Deser najlepiej smakuje po dobrym schodzeniu w towarzystwie filiżanki herbaty lub kawy. Jeśli chcecie, możecie każdą z porcji ozdobić kleksami bitej śmietany i świeżymi owocami — będą się ładnie prezentowały na talerzu.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne desery. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić znakomitą babciną szarlotkę. Być może skusi was też obłędne włoskie tiramisu w wersji bez pieczenia.
Źródło: YT/Kobieta z zachodu