Smakosze.pl Przepisy Wlej coca - colę do mąki. Ten przepis jest już hitem w wielu domach
YouTube/@Przepisy od Olgi

Wlej coca - colę do mąki. Ten przepis jest już hitem w wielu domach

25 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czytasz tytuł i zastanawiasz się, co oni znowu wymyślili? Uwierz, że jak raz zrobisz ciasto według tego przepisu, będziesz robić je dużo częściej. Efekt jest zaskakujący.

Coca-Cola do ciasta? Po co?

Kiedy dowiedziałem się o tym przepisie z Coca-Colą w cieście, byłem tak samo zaskoczony jak ty. Zaryzykowałem i teraz wiem, że było warto. Ciasto z tym słodkim napojem lepiej wyrasta. Jest miększe i bardziej puszyste po upieczeniu.

W tym przepisie na chleb cola sprawi, że twój wypiek będzie bardzo puszysty i mięciutko w środku. Naprawdę warto spróbować.

coca cola.jpg
Canva/@atlasstudio
Ten dżem robię co roku o tej porze. Jest najlepszy do naleśników

Oprócz coli kup jeszcze to

Kup Coca-Colę, suche drożdże i jeszcze parę rzeczy z listy, aby zrobić chleb według tego przepisu. Podobny możesz znaleźć na kanale Przepisy od Olgi, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie tego artykułu.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 10 g soli
  • 10 cukru
  • 10 g suchych drożdży
  • 20 ml oleju
  • 250 ml Coca Coli
  • 1 żółtko

Jak zrobić chleb według tego przepisu?

Zacznij od przesiania mąki do miski. Następnie dodaj sól, cukier i drożdże . Wlej Coca-Colę, olej i wymieszaj. Wszystkie składki muszą się połączyć, tworząc jednolitą masę ciasta. Zagnieć.

Następnie przełóż je do miski i postaw do wyrośnięcia na 1 godzinę . Po tym czasie ciasto podziel na 6 części . Każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości 5 milimetrów. Następnie zawiń je w rulon jak naleśniki.

Połącz końcówki rulonów, ale tylko z jednej strony. Następnie przekładaj, dokładnie tak, jakbyś zaplątała warkocz . Końcówki z drugiej strony sklej. A przyszły chleb umieść na blaszce. Rozmieszaj żółtko i za pomocą pędzelka rozprowadź po wierzchu ciasta. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 190 stopni . Po wystygnięciu krój na kromki i ciesz się z udanego wypieku. Sprawdź, co Okrasa dodaje do kapuśniaka oraz jak zrobić pyszne śniadanie z jajek .

zagniatanie ciasta.jpg
Canva/@ROMAN ODINSTOV
Ten przepis na sos tatarski dostałem od znajomego. Co roku robię go na Wielkanoc
Zawijam banany w ciasto francuskie i wrzucam na patelnię. Ten deser to hit
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy