Włóż herbatniki do torebki i pokrusz wałkiem. To ciasto zrobisz w chwilę, dla wielu to smak dzieciństwa
Proste ciasto bez pieczenia o przyjemnym kakaowym smaku smaku dawniej królowało na polskich stołach. Dodawało się do niego m.in. kruszone herbatniki i bakalie. Niektórzy do dziś je przygotowują.
Popularne ciasto bez pieczenia z herbatnikami i kakao
Kto nigdy nie próbował bloku czekoladowego, czyli znakomitego PRL-owskiego deseru niewymagającego pieczenia, powinien choć raz się skusić. Ciasto jest proste w przygotowaniu, a niezbędne będą jedynie cierpliwości i kilka dość tanich produktów.
Składniki:
- 500 g herbatników
- 120 g cukru
- 250 ml mleka
- 10 g cukru wanilinowego
- 150 g masła lub margaryny
- 60 g kakao do wypieków
Lista produktów niezbędnych do wykonania bloku czekoladowego nie jest długa. Podobnie krótkie i sprawne będzie przygotowanie. Szczegółowo opisuję je w dalszej części artykułu.
Jak zrobić wyśmienity blok czekoladowy?
Zaczynam od wlania mleka do garnka i wsypania do niego cukru oraz cukru wanilinowego. Podgrzewam i mieszam, aż słodziki się rozpuszczą. Wtedy wsypuję kakao i dokładnie je rozprowadzam.
Teraz dodaję masło lub margarynę i wciąż mieszając zawartość garnka, roztapiam je. Odstawiam uzyskaną masę, by nieco ostygła. Herbatniki wkładam do większej torby foliowej. Zamykam ją i przy pomocy wałka do ciast kruszę ciastka.
Wsypuje je do kakaowej masy na ciasto bez pieczenia. Mieszam, po czym przenoszę do formy wyłożonej pergaminem lub zawijam ją w niego, formując niebyt pękaty wałek. Schładzam w lodówce.
Jak podawać blok czekoladowy?
W jednej z kawiarni podano mi kiedyś ten deser z plasterkiem świeżej pomarańczy i czekoladowym sosem. Do dziś uważam, że było to znakomite rozwiązanie. Sprawdzi się również bita śmietana i wiśnie czy powidła śliwkowe.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na ciasta bez pieczenia. Oprócz bloku czekoladowego polecamy deser przypominający jajko sadzone . Sprawdźcie też jak zrobić ciasto do złudzenia przypominające kawałek sera żółtego.