Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube HotFood

Z tą zupą szybko zbijesz cukier i cholesterol. Jem ją codziennie i wyniki wróciły do normy

29 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zdrowa zupa warzywna nie musi być pozbawiona smaku. Propozycja, która w moim domu pojawia się regularnie, pomoże wam zadbać o właściwy poziom cukru i obniży „zły cholesterol”. Jest przy tym niesamowicie sycąca.
 

Prosta zupa jarzynowa poprawi wasze zdrowie

Aby być w dobrej formie i mieć wzorowe wyniki badań, wcale nie trzeba rezygnować ze smacznych potraw. Zdrową zupę jarzynową zrobicie w kilka chwil, a produkty niezbędne do jej wykonania znajdziecie w każdym sklepie. Warto spróbować.

  • 2 litr wody
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 200 g brukselki
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 większa cebula
  • 2 spore ziemniaki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Kilka produktów wystarczy, by powstał zdrowy posiłek. Możecie się nim cieszyć przez cały rok, bo łatwo przygotujecie go również z mrożonych warzyw. Wykonanie — które opisuję w dalszej części artykułu — pozostanie bez zmian.

krojenie ziemniaków na zdrową zupę.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube HotFood
Placki ziemniaczane z twarogiem

Pani Dorota pokazała wszystkim, jak robi placki ziemniaczane. W głowie się nie mieści, co do nich dodaje

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić zdrową zupę? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynam od posiekania cebuli i czosnku. W dużym garnku rozgrzewam niewielką ilość oleju. Smażę na nim cebulę, aż się zeszkli. Wtedy dodaję czosnek oraz liść laurowy. Podgrzewam około minuty, a następnie wlewam wodę.

Wrzucam mrożony groszek, oczyszczoną brukselkę, fasolkę szparagową pociętą na mniejsze części oraz pokrojoną w kostkę marchew. Gotuję, aż warzywa nieco zmiękną.

W tym czasie oczyszczam ziemniaki i kroję je na mniejsze kawałki. Wrzucam je do garnka, a następnie doprawiam zupę majerankiem, solą i pieprzem. Gdy ziemniaki będą miękkie, zestawiam garnek z ognia.

Wskazówka: aby zupa zawierała więcej białka, dodaję do niej często gotowane strączki. Zielona soczewica, białą fasolą czy ciecierzyca pasują tutaj znakomicie. Jeśli zależy wam na czasie, możecie dodać warzywa z puszki. Trzeba je jednak dokładnie opłukać z zalewy.

Jak podać zdrową zupę?

Do porcji ciepłego dania dodaję kromkę razowego chleba. Zwykle wybieram żytni, ale każdy inny niż pszenny z oczyszczonej mąki będzie pasował. Dostarczy błonnika, który sprawi, że zupa będzie syciła na dłużej.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na zupy. Sprawdźcie koniecznie aromatyczną pomidorową z soczewicą . Być może zainteresuje was też zdrowa zupa z kapustą — pomoże zadbać o linię, a jednocześnie jest bardzo smaczna.

Zdrowa zupa jarzynowa nie wymaga wiele pracy.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube HotFood
Biszkopt bez piekarnika

Idealny biszkopt zrobisz nawet bez piekarnika. Jest puszysty i zawsze się udaje, wystarczą 4 składniki

CZYTAJ DALEJ
Kluski dziady

Te kluski są dziś praktycznie zapomniane. Na szczęście teściowa ma dobrą pamięć i dała mi przepis

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >