Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z tą zupą szybko zbijesz cukier i cholesterol. Jem ją codziennie i wyniki wróciły do normy

Z tą zupą szybko zbijesz cukier i cholesterol. Jem ją codziennie i wyniki wróciły do normy

Zdrowa zupa jarzynowa
Screen z filmu na kanale YouTube HotFood

Zdrowa zupa warzywna nie musi być pozbawiona smaku. Propozycja, która w moim domu pojawia się regularnie, pomoże wam zadbać o właściwy poziom cukru i obniży „zły cholesterol”. Jest przy tym niesamowicie sycąca.
 

Prosta zupa jarzynowa poprawi wasze zdrowie

Aby być w dobrej formie i mieć wzorowe wyniki badań, wcale nie trzeba rezygnować ze smacznych potraw. Zdrową zupę jarzynową zrobicie w kilka chwil, a produkty niezbędne do jej wykonania znajdziecie w każdym sklepie. Warto spróbować.

Składniki:

  • 2 litr wody
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 200 g brukselki
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 większa cebula
  • 2 spore ziemniaki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Kilka produktów wystarczy, by powstał zdrowy posiłek. Możecie się nim cieszyć przez cały rok, bo łatwo przygotujecie go również z mrożonych warzyw. Wykonanie — które opisuję w dalszej części artykułu — pozostanie bez zmian.

krojenie ziemniaków na zdrową zupę.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube HotFood
Pani Dorota pokazała wszystkim, jak robi placki ziemniaczane. W głowie się nie mieści, co do nich dodaje

Jak zrobić zdrową zupę? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynam od posiekania cebuli i czosnku. W dużym garnku rozgrzewam niewielką ilość oleju. Smażę na nim cebulę, aż się zeszkli. Wtedy dodaję czosnek oraz liść laurowy. Podgrzewam około minuty, a następnie wlewam wodę.

Wrzucam mrożony groszek, oczyszczoną brukselkę, fasolkę szparagową pociętą na mniejsze części oraz pokrojoną w kostkę marchew. Gotuję, aż warzywa nieco zmiękną.

W tym czasie oczyszczam ziemniaki i kroję je na mniejsze kawałki. Wrzucam je do garnka, a następnie doprawiam zupę majerankiem, solą i pieprzem. Gdy ziemniaki będą miękkie, zestawiam garnek z ognia.

Wskazówka: aby zupa zawierała więcej białka, dodaję do niej często gotowane strączki. Zielona soczewica, białą fasolą czy ciecierzyca pasują tutaj znakomicie. Jeśli zależy wam na czasie, możecie dodać warzywa z puszki. Trzeba je jednak dokładnie opłukać z zalewy.

Jak podać zdrową zupę?

Do porcji ciepłego dania dodaję kromkę razowego chleba. Zwykle wybieram żytni, ale każdy inny niż pszenny z oczyszczonej mąki będzie pasował. Dostarczy błonnika, który sprawi, że zupa będzie syciła na dłużej.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na zupy. Sprawdźcie koniecznie aromatyczną pomidorową z soczewicą. Być może zainteresuje was też zdrowa zupa z kapustą — pomoże zadbać o linię, a jednocześnie jest bardzo smaczna.

Zdrowa zupa jarzynowa nie wymaga wiele pracy.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube HotFood
Tagi: Zupa Danie Dieta