Smakosze.pl Przepisy Włóż kapustę do worka i wlej coca -colę. Nic nie zaskoczy Cię tak jak ten patent
Fot. YouTube/smacznytv

Włóż kapustę do worka i wlej coca -colę. Nic nie zaskoczy Cię tak jak ten patent

1 stycznia 2025

Kapusta daje nam wiele możliwości w kuchni. Jednak, co się stanie, gdy włożymy kapustę do worka i zalejemy coca- colą? Warto to sprawdzić, bo wkrótce będziemy się cieszyć smakiem pysznego dania.

Kapusta i coca- cola, czyli patent dla każdego

Z kapusty zwykle robimy gołąbki i bigos . Teraz warto wypróbować patent z kapustą w roli głównej. Wystarczy włożyć kapustę do worka, zalać coca- colą, a potem gorącą wodą. W ten sposób w prosty i szybki sposób sparzymy kapustę i oddzielimy liście .

Do tego smaczny farsz z mięsa mielonego, ryżu i warzyw. W ten właśnie sposób przyrządzimy znakomite mini gołąbki . Zapiekane z serem żółtym smakują, że palce lizać i ciekawie prezentują się na stole. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Smaczny.tv. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

danie
Fot. YouTube/smacznytv
W czasach PRL biła rekordy popularności. Dziś Polacy zapominają o tym daniu

Jak przygotować mini gołąbki zapiekane z serem?

Składniki:

  • 1 kapusta
  • coca-cola
  • 1 ½ litra gorącej wody
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 szklanka ryżu
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 50 g pasty pomidorowej
  • 100 g sera żółtego

Przygotowanie mini gołąbków zaczniemy od nacięcia główki kapusty na krzyż. Wkładamy ją do worka, wlewamy coca-colę i na chwilę odstawiamy . Potem kapustę zalewamy gorącą wodą i znów odstawiamy, tym razem na 20 minut.

Posiekaną cebulę przekładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy pokrojone pieczarki, startą marchewkę, mięso mielone i przyprawy. Smażymy, a pod koniec dokładamy ryż i pastę pomidorową. Gotowy farsz zostawiamy do ostudzenia.

Mini gołąbki, czyli pysznie i efektownie

Teraz wracamy do kapusty. Dzięki zalaniu jej coca- colą i gorącą wodą w łatwy sposób oddzielmy liście. Nakładamy na każdy liść farsz i zwijamy. Mini gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy je szklanką wody i posypujemy startym serem żółtym .

Mini gołąbki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 50 minut. Po upływie tego czasu danie jest gotowe do podania . Mini gołąbki są pyszne, wyraziste w smaku, a z dodatkiem roztopionego sera nie mają sobie równych. Pisaliśmy, jak upiec ciasto Sułtan na Nowy Rok. Radziliśmy, co zrobić, by pieczywo zachowało świeżość.

danie
Fot. YouTube/smacznytv
Lepsza niż rosół i pomidorowa. Zupa gyros jest prosta w przygotowaniu i smakuje jak marzenie
Większość osób nie wie, czym się różni masło od osełki. Pomyłka może dużo kosztować
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy