Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto Sułtan bije na głowę makowiec i piernik. Co roku robię je na Nowy Rok
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.12.2024 21:00

Ciasto Sułtan bije na głowę makowiec i piernik. Co roku robię je na Nowy Rok

kuchnia
Fot. YouTube/ Wystrzałowa Kuchnia

Na Nowy Rok warto upiec pyszne ciasto. Od lat hitem w moim domu jest ciasto sułtan. Czekoladowe z bezą kokosową, orzechową i daktylami zachwyca smakiem. Smakołyk rozpływa się w ustach. Takiego drugiego ciasta nigdzie nie znajdziesz, a upieczesz je bez trudu.

Ciasto sułtan poleca się na Nowy Rok

Słodką tradycją w moim domu jest pieczenia ciasta na Nowy Rok. Ulubionym smakołykiem od lat jest ciasto sułtan. Nie brakuje w nim czekoladowego kremu i cynamonu. Do tego beza kokosowa i orzechowa. Słodycz daktyli przełamuje odrobina dżemu porzeczkowego.

Całość smakuje po prostu obłędnie i pięknie wygląda na stole. Ciasto sułtan podbije podniebienie każdego smakosza. Jest idealne na Nowy Rok, pysznie smakuje i robi wrażenie. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Wystrzałowa Kuchnia. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

ciasto
Fot. YouTube Wystzrałowa Kuchnia
Polacy go kochają, a jego cena wzrosła aż o 300 procent. Oto nowy „król drożyzny”

Jak upiec ciasto sułtan?

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki przesianej mąki
  • 2 łyżki przesianego kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na bezę kokosową:

  • 2 białka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • 100 g wiórków kokosowych

Składniki na bezę orzechową:

  • 2 białka 
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • 100 g drobno pokrojonych orzechów włoskich

Składniki na krem:

  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  •  ½ litra mleka
  • 50 g daktyli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g miękkiego masła

Składniki na poncz:

  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¾ szklanki gorącej wody

Dodatkowo:

  • 400 g dżemu porzeczkowego
  • orzechy włoskie
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie ciasta zacznij od zrobienia spodu. Jajka ubij z cukrem i z solą. Do osobnej miski wsyp przesianą mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszaj. Mieszankę wsyp do ubitych jajek i wymiesza. Masę wylej do blachy o wymiarach 22x 33 cm. Ciasto rozprowadź i piecz w 170 stopniach przez 40 minut.

Zajmij się przygotowaniem bezy kokosowej. Białka ubij z solą, stopniowo dodaj cukier, wiórki kokosowe i wymieszaj. Wyłóż na blachę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Teraz przygotuj bezę orzechową. białka ubij z solą i cukrem. Dodaj orzechy, wymieszaj i piecz w 180 stopniach przez 25 minut. 

Ciasto sułtan, czyli Nowy Rok na bogato

Pora na przygotowanie kremu. Do garnka dodaj kakao, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy. Dołóż żółtka, mleko i wymieszaj. Wstaw na mały ogień i mieszaj do zgęstnienia. Masę odstaw do ostygnięcia. Daktyle pokrój na mniejsze kawałki. To samo zrób z czekoladą. Utrzyj masło i stopniowo dodaj wystudzony krem. Dołóż pokrojone daktyle, czekoladę i wymieszaj.

Zrób poncz. Kawę zalej gorącą wodą, wsyp cukier i odstaw do wystudzenia. Teraz zajmij się przekładaniem ciasta. Biszkopt pokrój na pół, nasącz ponczem, wyłóż ½ kremu i rozprowadź. Wyłóż bezę kokosową, dociśnij, a na niej rozsmaruj dżem porzeczkowy. Wyłóż bezę orzechową, dociśnij i posmaruj resztą kremu. Wyłóż drugą część biszkoptu, dociśnij i nasącz ponczem. Posmaruj dżemem, polej polewą, oprósz wiórkami i orzechami. Ciasto sułtan jest gotowe do podania. Pisaliśmy, jak zrobić sałatkę Drwala na Sylwestra. Radziliśmy, jakich mandarynek nigdy nie jeść. 

ciasto
Fot. YouTube Wystrzałowa Kuchnia