Ciasto Sułtan bije na głowę makowiec i piernik. Co roku robię je na Nowy Rok
Na Nowy Rok warto upiec pyszne ciasto. Od lat hitem w moim domu jest ciasto sułtan. Czekoladowe z bezą kokosową, orzechową i daktylami zachwyca smakiem. Smakołyk rozpływa się w ustach. Takiego drugiego ciasta nigdzie nie znajdziesz, a upieczesz je bez trudu.
Ciasto sułtan poleca się na Nowy Rok
Słodką tradycją w moim domu jest pieczenia ciasta na Nowy Rok. Ulubionym smakołykiem od lat jest ciasto sułtan. Nie brakuje w nim czekoladowego kremu i cynamonu. Do tego beza kokosowa i orzechowa. Słodycz daktyli przełamuje odrobina dżemu porzeczkowego.
Całość smakuje po prostu obłędnie i pięknie wygląda na stole. Ciasto sułtan podbije podniebienie każdego smakosza. Jest idealne na Nowy Rok, pysznie smakuje i robi wrażenie. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Wystrzałowa Kuchnia. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Polacy go kochają, a jego cena wzrosła aż o 300 procent. Oto nowy „król drożyzny”Jak upiec ciasto sułtan?
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki przesianej mąki
- 2 łyżki przesianego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na bezę kokosową:
- 2 białka
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- 100 g wiórków kokosowych
Składniki na bezę orzechową:
- 2 białka
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- 100 g drobno pokrojonych orzechów włoskich
Składniki na krem:
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 żółtka
- ½ litra mleka
- 50 g daktyli
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g miękkiego masła
Składniki na poncz:
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka cukru
- ¾ szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
- 400 g dżemu porzeczkowego
- orzechy włoskie
- wiórki kokosowe
Przygotowanie ciasta zacznij od zrobienia spodu. Jajka ubij z cukrem i z solą. Do osobnej miski wsyp przesianą mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszaj. Mieszankę wsyp do ubitych jajek i wymiesza. Masę wylej do blachy o wymiarach 22x 33 cm. Ciasto rozprowadź i piecz w 170 stopniach przez 40 minut.
Zajmij się przygotowaniem bezy kokosowej. Białka ubij z solą, stopniowo dodaj cukier, wiórki kokosowe i wymieszaj. Wyłóż na blachę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Teraz przygotuj bezę orzechową. białka ubij z solą i cukrem. Dodaj orzechy, wymieszaj i piecz w 180 stopniach przez 25 minut.
Ciasto sułtan, czyli Nowy Rok na bogato
Pora na przygotowanie kremu. Do garnka dodaj kakao, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy. Dołóż żółtka, mleko i wymieszaj. Wstaw na mały ogień i mieszaj do zgęstnienia. Masę odstaw do ostygnięcia. Daktyle pokrój na mniejsze kawałki. To samo zrób z czekoladą. Utrzyj masło i stopniowo dodaj wystudzony krem. Dołóż pokrojone daktyle, czekoladę i wymieszaj.
Zrób poncz. Kawę zalej gorącą wodą, wsyp cukier i odstaw do wystudzenia. Teraz zajmij się przekładaniem ciasta. Biszkopt pokrój na pół, nasącz ponczem, wyłóż ½ kremu i rozprowadź. Wyłóż bezę kokosową, dociśnij, a na niej rozsmaruj dżem porzeczkowy. Wyłóż bezę orzechową, dociśnij i posmaruj resztą kremu. Wyłóż drugą część biszkoptu, dociśnij i nasącz ponczem. Posmaruj dżemem, polej polewą, oprósz wiórkami i orzechami. Ciasto sułtan jest gotowe do podania. Pisaliśmy, jak zrobić sałatkę Drwala na Sylwestra. Radziliśmy, jakich mandarynek nigdy nie jeść.