Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wyjmij z szafki kuchennej i włóż do chlebaka. Pieczywo pozostanie świeże na dłużej
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 29.12.2024 18:52

Wyjmij z szafki kuchennej i włóż do chlebaka. Pieczywo pozostanie świeże na dłużej

chleb w chlebaku
Fot. Canva

Czy wiesz, że pieczywo przechowywane w chlebaku może zachować świeżość nawet przez kilka dni? Wystarczy zastosować prosty trik, a chleb już nigdy się nie zepsuje. Poznaj go, a będziesz stosować go za każdym razem po zakupie świeżego pieczywa. 

Pieczywo podstawą diety

Pieczywo od wieków jest podstawowym składnikiem w naszej diecie. Każdy z nas ma swój ulubiony chleb czy bułki. Niestety, każdy z tych produktów jest narażony na zepsucie. Nikt nie lubi przecież spożywać czerstwego pieczywa.

Na całe szczęście istnieje nietypowy sposób, dzięki któremu ulubiony chleb utrzyma świeżość i smak nawet przez kilka dni. Jak to możliwe? Czytaj dalej, a wszystkiego się dowiesz.

chleb.jpg
Fot. Canva/grafvision
Zawsze dodaję ten składnik do surówki z pora. Dzięki temu wychodzi lepsza, niż z restauracji

Dlaczego pieczywo ulega zepsuciu?

Zanim poznasz sposób na przechowywanie pieczywa, ważne jest, aby dowiedzieć się, dlaczego w ogóle ulega zepsuciu. Wszystkiemu winna jest nieodpowiednia temperatura i zbyt duża wilgotność. 

Te czynniki powodują, że chleb lub bułki czerstwieją, a nawet pleśnieją. Dlatego tak ważne jest utrzymanie w chlebaku odpowiednich warunków. To właśnie gwarantuje trik, który dokładnie poznasz w dalszej części tekstu

Nie musisz kupować specjalnych urządzeń, aby mieć zawsze świeże pieczywo. Remedium na chlebowe bolączki większość z nas ma w swojej szafce kuchennej. Zastosowana metoda nie wpływa też na smak ani aromat pieczywa. Nic więcej do szczęścia nie trzeba.

Jak przechowywać pieczywo?

Aby przedłużyć świeżość pieczywa, do pojemnika, w którym jest przechowywane, należy włożyć dwie kostki cukru. Ten składnik ma właściwości higroskopijne, co znaczy, że pochłania nadmiar wilgoci z powietrza. 

Stosując ten sposób, trzeba pamiętać, aby co kilka dni kontrolować stan cukru. Jeżeli kostki staną się zbyt miękkie, a cukier zacznie się rozpuszczać, należy usunąć je z chlebaka. 

Pamiętaj także, aby nie przechowywać pieczywa w foliowych workach. Zdecydowanie lepszym wyborem są lniane woreczki. Stosując ten prosty trik, już zawsze będziesz cieszyć się świeżym chlebem każdego dnia.

Sprawdź także przepis na surówkę z pora oraz dowiedz się, jaki owoc obniża zły cukier.

cukier.jpg
Fot. Canva/Tania Naneva