Smakosze.pl Porady Wrzuć skorupki po jajkach do blendera i odpal na pełną moc. Padniesz z wrażenia, gdy zobaczysz co się stanie
Screen z filmu na kanale YouTube Smart Fox

Wrzuć skorupki po jajkach do blendera i odpal na pełną moc. Padniesz z wrażenia, gdy zobaczysz co się stanie

18 lipca 2023

Skorupki po jajkach można wykorzystać na wiele sposobów. Niektóre z nich mogą być naprawdę zaskakujące. Czy wiecie jak naostrzyć bleder niemal bez wysiłku? Korzystając ze sprytnej sztuczki z wykorzystaniem skorupek po jajkach sprzęt będzie zdatny do ponownego użycia w zaledwie kilka chwil. Warto sprawdzić - to nic nie kosztuje.

Skorupki po jajkach mają zastosowanie

Zazwyczaj trafiają do kosza, choć niektórym zdarza się jeszcze wykorzystać je w ogrodzie, przygotowując domowy nawóz. Skorupki po jajkach nie muszą jednak być odpadem, jeśli nie planujemy uprawiać roślin. I to nie tylko w okolicy Wielkanocy.

Pozbawione zawartości otoczki będą bowiem doskonałym narzędziem do poprawienia stanu ostrzy naszego blendera kielichowego. Zamiast oddawać urządzenie do naprawy, warto najpierw spróbować prostego triku z resztkami jajek.

Taki tani obiad starczy całej rodzinie na kilka dni. Wszystkie składniki znajdziesz w kuchni

Jak naostrzyć blender przy pomocy jaj?

Metoda wykorzystująca odpad po kurzym produkcie jest niesamowicie prosta. Wystarczy do przygotowanego do pracy blendera wrzucić skorupki po jajkach i zalać je tają ilością wody, by znalazły się pod jej powierzchnią zalać.

Teraz już wystarczy przykryć pojemnik pokrywką i uruchomić urządzenie na pełną moc. Po mniej więcej dwóch minutach resztki zostaną rozdrobnione. Wtedy wylewamy całą zawartość kielicha i dokładnie go myjemy. Ostrza powinny być już niemal jak nowe.

Do czego przydaje się blender?

Z blenderem o ostrzach, które bez trudu przetną każdy kawałek jedzenia przygotujecie smakowite owocowe przekąski , zupy kremy, masy do ciast, a nawet domowe mąki ze strączków lub orzechów.

Na naszej stronie znajdziecie m.in. przepisy na orzeźwiający chłodnik z dodatkiem arbuza , a także patent na babciny owocowy koktajl na kefirze . Przepis sprawdzi się z każdymi dostępnymi latem owocami.

Skorupki po jajkach pomogą naostrzyć blender.png
canva/marcinmarszal
Znalazłam w gazecie przepis na ogórki w indyjskiej zalewie. Wypróbowałam i polecam każdemu
Znajoma pokazała mi, dlaczego warto solić arbuza. Te korzyści nie mieszczą się w głowie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy