Smakosze.pl

canva/webandi, pixabay

Współzałożycielka kultowej Cukierni Sowa nie żyje

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Stanisława Sowa, jedna z założycielek kultowej Cukierni Sowa w Bydgoszczy, nie żyje. Kobieta we wrześniu tego roku skończyła 100 lat. Informacje na temat jej śmierci przekazało przedsiębiorstwo na swojej stronie internetowej. Przez wiele lat Cukiernia Sowa zdobyła ogromną ilość klientów, a lokal uznawany jest już za kultowy.

Cukiernia Sowa założona została przez małżeństwo Stanisławy i Feliksa Sowy w Bydgoszczy zaraz po wojnie w 1946 roku. W tamtych czasach zaopatrzenie było trudno dostępne, lecz dzięki pomocy najbliższych i nierzadko zupełnie obcych ludzi, prowadzenie takiej firmy mogło się udać.

Przez lata cukiernia zdobywała coraz większą popularność, choć za czasów PRL-u miała pozwolenie na sprzedawanie jedynie kilku ciast i wyrobów piekarniczych. Takie warunki ukształtowały świetny wizerunek, którym firma cieszy się do dzisiaj.

Nie żyje Stanisława Sowa

Stanisława Sowa wraz ze swoim mężem Feliksem Sową zdołali osiągnąć sukces nie tylko w Bydgoszczy, lecz ich lokale oraz wyroby są popularne w całej Polsce, a Cukiernia Sowa jest już kultowym miejscem. Jej początki wcale nie były jednak proste.

- Normy zaopatrzenia były wówczas tak niskie, że drogocenną mąkę czy cukier musieliśmy kupować w sklepie, a ponieważ takie zakupy obwarowane były licznymi ograniczeniami, kombinowaliśmy na wszelakie sposoby. Pomagali wszyscy: rodzina, przyjaciele, a czasami nawet zupełnie obcy, życzliwi ludzie. 10 sklepów, po 5 kg, to już było coś! - wspominała Stanisława Sowa cytowana przez stronę cukierni w poście na temat jej 100. urodzin.

Mąż pani Stanisławy, Feliks, w latach 60. opracował najbardziej popularny w cukierni tort. Deser złożony jest z ciasta biszkoptowego przełożonego owocowym dżemem oraz mleczną czekoladą.

Sukces i międzynarodowa rozpoznawalność marki

Na przestrzeni lat do rodzinnego biznesu dołączało coraz więcej członków rodziny - w 1982 r. do firmy doszedł młodszy syn małżeństwa Adam Sowa, a następnie młodsze pokolenie reprezentowane przez Aleksandrę i Michała.

Od 2005 roku produkty znane z cukierni można kupić w Londynie, a od 2009 roku w Berlinie. To pokazuje, że nie tylko Polacy zakochali się w produktach opracowanych między innymi przez Stanisławę Sowę.

Obecnie firma jest prawdziwym kolosem, jak na skalę krajową i posiada przeszło 160 punktów sprzedaży w całej Polsce, w których pracuje ponad 550 pracowników. To świetny dowód, który pokazuje, jak bardzo cenione są przez nas klasyczne cukiernie.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu  dowiesz się co zrobić, aby makowiec nie wyszedł zbyt suchy i popękany. Ten tekst  wyjawia prosty przepis na domową kutię.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: next.gazeta.pl; onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Restauracje

Zamówił jajecznicę w „restauracji gwiazd”. W głowie się nie mieści, czego zabrakło na talerzu
Czytaj więcej >

Restauracje

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Czyli polska żywność najlepszej jakości
Czytaj więcej >

Restauracje

Dramat w restauracji po Kuchennych Rewolucjach. Właściciel został przewieziony do szpitala
Czytaj więcej >

Restauracje

Zamówił rosół w najdroższym hotelu w Gdańsku. Po spróbowaniu zupy zamarł, od razu to poczuł
Czytaj więcej >

Restauracje

Restauracja pokazała stolik po wizycie rodziny z dziećmi. W sieci zawrzało
Czytaj więcej >

Restauracje

Zamówił rybę w gdańskim ZOO. Zamarł, gdy ją przekroił. „Dlaczego tym karmią ludzi?!”
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Restauracje

Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chajzer stawia na kulinarny biznes. Nie uwierzysz, jakie danie będzie serwował, Polacy je kochają
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zabrała dziecko do restauracji. Slowa kelnera niemal doprowadziły ją do łez
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poszedł do baru mlecznego na zupę i schabowego. Ceny wbiły go w ziemię. „Lekka przesada jak na bar mleczny"
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poprosiła o zwykłą wodę z kranu w restauracji. Odpowiedź kelnerki wbiła ją w ziemię
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zamówiła w Gdyni zupę i schabowego. Spojrzała na rachunek i nie mogła wyjść ze zdumienia
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poszła na lody do cukierni Stefano Terrazino. Takiej oceny nikt się nie spodziewał
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chajzer stawia na kulinarny biznes. Nie uwierzysz, jakie danie będzie serwował, Polacy je kochają
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zabrała dziecko do restauracji. Slowa kelnera niemal doprowadziły ją do łez
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poszedł do baru mlecznego na zupę i schabowego. Ceny wbiły go w ziemię. „Lekka przesada jak na bar mleczny"
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poprosiła o zwykłą wodę z kranu w restauracji. Odpowiedź kelnerki wbiła ją w ziemię
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zamówiła w Gdyni zupę i schabowego. Spojrzała na rachunek i nie mogła wyjść ze zdumienia
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poszła na lody do cukierni Stefano Terrazino. Takiej oceny nikt się nie spodziewał
Czytaj więcej >