Smakosze.pl Przepisy Wsyp 2 łyżki do ciasta na kopytka. Wyjdą mięciutkie i pyszne, jak nigdy
canva/revenaif

Wsyp 2 łyżki do ciasta na kopytka. Wyjdą mięciutkie i pyszne, jak nigdy

29 stycznia 2023

Kopytka ziemniaczane mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że do masy dodacie 2 łyżki kaszy manny, a całość nabierze niesamowicie delikatnej, wręcz jedwabistej konsystencji. Musicie spróbować — skusi nawet najbardziej wybrednych.

Kasza manna czyni cuda

Lekkie, rozpływające się w ustach kopytka do obiadu można przygotować w domu. Wzbogacając masę ziemniaczaną o niewielką ilość kaszy manny, sprawimy, że będzie o wiele smaczniejsza niż, gdybyśmy wykorzystali jedynie mąkę. Warto skosztować.

Czy do ogórków kiszonych nadaje się wyłącznie sól niejodowana? Warto mieć świadomość

Przepis na kopytka z kaszą manną

Składniki:

  • 450 g ziemniaków
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki pszennej + do posypania
  • 1 jajo
  • 3/4 łyżeczki soli

Jak przygotować przepyszne kopytka?

Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinach. Gdy zmiękną, odcedzamy je i studzimy. Usuwamy skórkę, po czym przeciskamy ziemniaki przez praskę.

Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kaszę mannę, sól i jajo. Sprawnie wyrabiamy ciasto, a następnie na posypanej odrobiną mąki stolnicy lub blacie formujemy cienkie wałki, które kroimy w niezbyt szerokie kluski.

Gotujemy je w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Kopytka z kaszą manną podajemy do obiadu lub jako samodzielne danie z sosem. Świetnie pasuje grzybowy .

Wskazówka: zamiast jaja możemy wykorzystać roślinną alternatywę i uzyskać wegańską wersję kopytek. Jedną sztukę kurzego nabiału zastąpią 3 łyżki aquafaby lub namoczona w 3 łyżkach wrzątku łyżka zmielonego siemienia lnianego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przysmaki z ziemniaków. Oprócz kopytek z warzywa warto przygotować smaczne panierowane kulki, czyli dufinki . Polecamy też prosty patent na chrupiące placki ziemniaczane z serem żółtym .

Kopytka z kaszą manną są obłędne
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Żadna szczawiowa czy żurek. Jest 100 razy lepsza zupa z jajkiem, mamy najlepszy przepis

Zapomnij o bułce w mleku. Ten dodatek do mielonych bije ją na głowę

Dietetyk wypunktował 3 napoje, których nigdy nie wypije. Przyczyny są oczywiste, warto go posłuchać
Kupiła jagodziankę w cukierni Gessler. Zapłaciła tyle, co za składniki na 40 bułek
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy