Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne placki ziemniaczane z żółtym serem. Momentalnie znikną z talerzy

Obłędne placki ziemniaczane z żółtym serem. Momentalnie znikną z talerzy

Placki ziemniaczane z serem
canva/SilviaJansen, JackF

Placki ziemniaczane lubi wielu smakoszy. Tarte ziemniaki z patelni będą jeszcze smaczniejsze, jeśli połączycie je z serem żółtym. Prosta modyfikacja dobrze znanego przepisu nada daniu wyjątkowego charakteru. Tak aromatycznych i sycących placków dawno nie jedliście. Spróbujecie?

Placki ziemniaczane można podać zarówno na obiad — np. z pysznym węgierskim gulaszem — jak i na wczesną kolację. Łącząc ziemniaki z serem żółtym, uzyskacie smakowite i pełne przyjemnych aromatów danie, które na długo pozostanie w waszej pamięci. Skusicie się?

Przepis na wyborne placki ziemniaczane z serem żółtym

Składniki:

  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki

  • 150 g ulubionego żółtego sera

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 jajo

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie placków ziemniaczanych z serem:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy je na tarce o większych oczkach wraz z serem żółtym. Wbijamy jajo, a następnie wsypujemy mąkę i koperek. Całość doprawiamy odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.

Masę ziemniaczano-serową starannie mieszamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy około centymetrową warstwę oleju. Przy pomocy łyżki wykładamy ciasto, formują niezbyt duże, owalne placki.

Smażymy je na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Gdy będą rumiane, przenosimy je na wyłożony ręcznikiem papierowym lub bibułą talerz, by usunąć nadmiar tłuszczu.

Placki ziemniaczane podajemy z gęstą śmietaną lub domowym sosem czosnkowym. Sprawdzą się również inspirowane kuchnią grecką tzatziki z dodatkiem kalarepy czy aromatyczny sos grzybowy. Smacznego.

Placki ziemniaczane z serem są wyśmienite
Placki ziemniaczane z serem są wyśmienite

Źródło zdjęcia: canva/peredniankina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujzkasia