Obłędne placki ziemniaczane z żółtym serem. Momentalnie znikną z talerzy
Placki ziemniaczane lubi wielu smakoszy. Tarte ziemniaki z patelni będą jeszcze smaczniejsze, jeśli połączycie je z serem żółtym. Prosta modyfikacja dobrze znanego przepisu nada daniu wyjątkowego charakteru. Tak aromatycznych i sycących placków dawno nie jedliście. Spróbujecie?
Placki ziemniaczane można podać zarówno na obiad — np. z pysznym węgierskim gulaszem — jak i na wczesną kolację. Łącząc ziemniaki z serem żółtym, uzyskacie smakowite i pełne przyjemnych aromatów danie, które na długo pozostanie w waszej pamięci. Skusicie się?
Przepis na wyborne placki ziemniaczane z serem żółtym
Składniki:
3-4 średniej wielkości ziemniaki
150 g ulubionego żółtego sera
1 łyżka mąki pszennej
1 jajo
2 łyżki posiekanego koperku
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie placków ziemniaczanych z serem:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy je na tarce o większych oczkach wraz z serem żółtym. Wbijamy jajo, a następnie wsypujemy mąkę i koperek. Całość doprawiamy odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.
Masę ziemniaczano-serową starannie mieszamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy około centymetrową warstwę oleju. Przy pomocy łyżki wykładamy ciasto, formują niezbyt duże, owalne placki.
Smażymy je na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Gdy będą rumiane, przenosimy je na wyłożony ręcznikiem papierowym lub bibułą talerz, by usunąć nadmiar tłuszczu.
Placki ziemniaczane podajemy z gęstą śmietaną lub domowym sosem czosnkowym. Sprawdzą się również inspirowane kuchnią grecką tzatziki z dodatkiem kalarepy czy aromatyczny sos grzybowy. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/peredniankina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jakie mięso najlepiej nadaje się na kotlety schabowe? Rozwiewamy wątpliwości
Ekspresowy chłodnik z maślanki - staropolski przepis. W sam raz na upalne dni
Źródło: gotujzkasia