Smakosze.pl Przepisy Wsyp do masy na mielone i uformuj kotlety. Nietypowy dodatek doda im charakteru
Fot. Canva/FotoDuets

Wsyp do masy na mielone i uformuj kotlety. Nietypowy dodatek doda im charakteru

8 października 2024

Kotlety mielone należą do tych dań, które świetnie smakują w tradycyjnej postaci, ale są otwarte także na innowacje. Oto jedna z ciekawszych spośród nich. Kotlety takie nie tylko zmieniają smak, lecz także stają się zdrowsze.

Co dodać do kotletów mielonych

Mięso mielone należy do najbardziej uniwersalnych produktów w swojej kategorii. Odnajduje się w rozmaitych potrawach, od sosów , przez zapiekanki, po klopsy i kotlety . Przyprawy i dodatki bardzo wpływają na jego smak i strukturę. Słowem – pozwala kształtować charakter dania, które podajemy.

Dlatego sięgajmy jak najczęściej po dodatki, zwłaszcza takie, które dodają przepisowi zdrowotnych właściwości. A takie właśnie są orzechy – źródło zdrowych roślinnych tłuszczów, mikroelementów i witamin. Dietetycy namawiają nas, byśmy po orzechy sięgali częściej , a kotlety mielone z orzechami to jeden z tych sposobów.

stosik kotletów mielonych
Fot. Canva

Kotlety mielone inaczej

Aby podbić orzechowy posmak tego dania , sięgamy po przyprawy z podobnej kategorii. Jedną z nich jest kmin rzymski – krewny kminku o charakterystycznym, głębokim, orientalnym aromacie. W naszym przepisie występuje też odrobina gałki muszkatołowej. Można także sięgnąć po nasiona kolendry.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 sucha bułka namoczona w mleku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 150 g orzechów włoskich
  • Sól, pieprz, kmin rzymski i gałka muszkatołowa
  • Masło klarowane do smażenia, bułka do panierowania

Kotlety mielone z orzechami

Mięso przekładamy do miski. Wybijamy do niego jajko i dodajemy bułkę dobrze odciśniętą z mleka. Wyrabiamy na kleistą masę.

Orzechy drobno siekamy. Dodajemy do masy mięsnej. Przyprawiamy musztardą, kuminem, gałką, solą i pieprzem do smaku . Formujemy kotlety.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kotlety dokładnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy, aż będą złociste .

Poznaj też sposoby na miękkie mięso na gulasz i schab marynowany w herbacie .

orzechy włoskie
Fot. Canva
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy