Wszyscy szaleją za mizerią a ja wolę ten przepis. Nie ma bardziej wiosennej surówki do obiadu
Mizeria jest jedną z najbardziej lubianych surówek do obiadu. Jednak ja wolę inną, którą robię z wiosennych warzyw. Polecam przepis na surówkę, którą zjesz z apetytem i weźmiesz dokładkę.
Wiosenna surówka lepsza od mizerii
Wszyscy wokół zajadają się mizerią i wskazują ją jako najbardziej ulubioną surówkę . Też kiedyś za nią przepadałam, ale to się zmieniło odkąd mam ten przepis. Dzięki niemu przyrządzam wiosenną surówkę, która według mnie, jest dużo smaczniejsza od mizerii. Tę surówkę przyrządzam z sałaty, dodaję rzodkiewki i szczypiorek .
Ważny jest też sos, który podkręca smak pysznej surówki. Przygotowuję go z jogurtu naturalnego, czosnku i jeszcze kilku składników. Wkrótce znakomita surówka jest gotowa . Pasuje do dań mięsnych i rybnych. Jadam ją bardzo często i polecam ten przepis. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Damian Kuchnia od Kuchni. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić wiosenną surówkę do obiadu?
Składniki na surówkę:
- 1 pęczek rzodkiewek
- sałata masłowa
- 1 pęczek szczypiorku
Składniki na sos:
- 400 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- odrobina cukru
Przygotowanie surówki zacznij od umycia i osuszenia sałaty. Przygotuj półmisek i ułóż w nim porwaną sałatę. Nie tnij jej nożem . Rzodkiewkę potnij na cienkie paski i rozsyp po sałacie w półmisku. Krojenie szczypiorku zostaw na sam koniec, gdy sos będzie już gotowy.
Teraz zajmij się sosem. Do miski przełóż jogurt naturalny, dodaj majonez, oliwę i czosnek przeciśnięty przez praskę . Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Składniki dokładnie wymieszaj.
Surówka pełna smaku i zdrowia
Sos wyłóż na surówkę , posiekaj szczypiorek i wyłóż go na wierzch dania. Wiosenna surówka jest już gotowa do podania. Wyjątkowo świeża, aromatyczna i pełna smaku będzie pasować do właściwie każdego dania obiadowego . Pyszna warzywa z wyrazistym sosem to jest to, co lubię.
Surówka jest bardzo proste i szybka w przygotowaniu. Kilka składników, a efekt, że palce lizać. Polecam każdemu ten przepis . Przygotuj wiosenną surówkę i sprawdź, czy jest lepsza od mizerii. Według mnie biją ją smakiem na głowę. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczną surówkę z młodej kapusty. Podpowiadaliśmy, czym najlepiej doprawić rosół.
Źródło: YouTube/DAMIANKUCHNIAODKUCHNI
Zdjęcia: screen YouTube/DAMIANKUCHNIAODKUCHNI