Smakosze.pl Przepisy Wszyscy szaleją za mizerią a ja wolę ten przepis. Nie ma bardziej wiosennej surówki do obiadu
Fot. YouTube/DAMIANKUCHNIAODKUCHNI

Wszyscy szaleją za mizerią a ja wolę ten przepis. Nie ma bardziej wiosennej surówki do obiadu

27 maja 2024

Mizeria jest jedną z najbardziej lubianych surówek do obiadu. Jednak ja wolę inną, którą robię z wiosennych warzyw. Polecam przepis na surówkę, którą zjesz z apetytem i weźmiesz dokładkę.

Wiosenna surówka lepsza od mizerii

Wszyscy wokół zajadają się mizerią i wskazują ją jako najbardziej ulubioną surówkę . Też kiedyś za nią przepadałam, ale to się zmieniło odkąd mam ten przepis. Dzięki niemu przyrządzam wiosenną surówkę, która według mnie, jest dużo smaczniejsza od mizerii. Tę surówkę przyrządzam z sałaty, dodaję rzodkiewki i szczypiorek .

Ważny jest też sos, który podkręca smak pysznej surówki. Przygotowuję go z jogurtu naturalnego, czosnku i jeszcze kilku składników. Wkrótce znakomita surówka jest gotowa . Pasuje do dań mięsnych i rybnych. Jadam ją bardzo często i polecam ten przepis. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Damian Kuchnia od Kuchni. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

surówka
Fot. YouTube/DAMIANKUCHNIAODKUCHNI
Tiramisu z truskawkami to przebój wśród ciast. Jest tak dobre, że mogłabym je jeść na okrągło

Jak zrobić wiosenną surówkę do obiadu?

Składniki na surówkę:

  • 1 pęczek rzodkiewek
  • sałata masłowa
  • 1 pęczek szczypiorku

Składniki na sos:

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • odrobina cukru

Przygotowanie surówki zacznij od umycia i osuszenia sałaty. Przygotuj półmisek i ułóż w nim porwaną sałatę. Nie tnij jej nożem . Rzodkiewkę potnij na cienkie paski i rozsyp po sałacie w półmisku. Krojenie szczypiorku zostaw na sam koniec, gdy sos będzie już gotowy.

Teraz zajmij się sosem. Do miski przełóż jogurt naturalny, dodaj majonez, oliwę i czosnek przeciśnięty przez praskę . Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Składniki dokładnie wymieszaj.

Surówka pełna smaku i zdrowia

Sos wyłóż na surówkę , posiekaj szczypiorek i wyłóż go na wierzch dania. Wiosenna surówka jest już gotowa do podania. Wyjątkowo świeża, aromatyczna i pełna smaku będzie pasować do właściwie każdego dania obiadowego . Pyszna warzywa z wyrazistym sosem to jest to, co lubię.

Surówka jest bardzo proste i szybka w przygotowaniu. Kilka składników, a efekt, że palce lizać. Polecam każdemu ten przepis . Przygotuj wiosenną surówkę i sprawdź, czy jest lepsza od mizerii. Według mnie biją ją smakiem na głowę. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczną surówkę z młodej kapusty. Podpowiadaliśmy, czym najlepiej doprawić rosół.

surówka
Fot. YouTube/DAMIANKUCHNIAODKUCHNI

Źródło: YouTube/DAMIANKUCHNIAODKUCHNI

Zdjęcia: screen YouTube/DAMIANKUCHNIAODKUCHNI

Mielone i schabowe mogą się schować. Moje kotlety siekane z piekarnika smakują 100 razy lepiej
Zobaczysz to na czereśniach i już wiesz, że są robaczywe. Takich owoców unikaj
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy