Wyborne śledzie z zaskakującym dodatkiem. Zapomnij o oleju
Śledzie są doskonałym pomysłem na karnawałową przekąskę. Można je podawać na wiele sposobów: w oleju, śmietanie, na słodko i na ostro. Warto je także zalać dobrej jakości oliwą i podać w towarzystwie m.in. papryki i kiszonego ogórka. Nie mamy wątpliwości, że taka przekąska przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym.
Śledzie nie od dziś cieszą się ogromną popularnością. Wielu z nas podawało je z okazji Świąt Bożego Narodzenia, ale absolutnie nie rezygnujmy z nich w czasie karnawału! Warto jednak zaszaleć i skusić się na ich odświeżoną wersję. Oliwa zamiast śmietany lub oleju? Dlaczego nie? W tym sezonie zachęcamy Was do kulinarnych eksperymentów.
Przepis na wyborne śledzie w oliwie
Lista składników:
-
ok. 60 dag filetów śledziowych
-
2 cebule
-
pół czerwonej papryki
-
1 kiszony ogórek lub ogórek konserwowy
-
kilka oliwek najlepiej bez pestek
-
pół szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek
-
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
-
świeżo mielony pieprz czarny
Jak przygotować śledzie w oliwie?
Śledzie odsącz, namocz w mleku, aby pozbyć się nadmiaru soli (więcej na ten temat przeczytasz w tym artykule ), pokrój na paski o szerokości ok. 2 cm, skrop oliwą i odstaw na godzinę . W tym czasie przygotuj pozostałe produkty: pokrój na paski paprykę, a ogórka i cebulę w drobną kosteczkę. Posiekaj natkę pietruszki.
W misce wymieszaj śledzie wraz z warzywami, dodaj resztę oliwy i przypraw do smaku czarnym najlepiej świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Miłośnikom nieco słodszych dań proponujemy kultowe śledzie po sułtańsku. Przepis znajdziecie tutaj .
źródło: canva/ Svetlana Monyakova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Kuchnia Polska i inne ulubione dania Polaków, wyd. ARTI