Smakosze.pl Przepisy Wyborne śledzie z zaskakującym dodatkiem. Zapomnij o oleju
canva/JackF

Wyborne śledzie z zaskakującym dodatkiem. Zapomnij o oleju

19 stycznia 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Śledzie są doskonałym pomysłem na karnawałową przekąskę. Można je podawać na wiele sposobów: w oleju, śmietanie, na słodko i na ostro. Warto je także zalać dobrej jakości oliwą i podać w towarzystwie m.in. papryki i kiszonego ogórka. Nie mamy wątpliwości, że taka przekąska przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym.

Śledzie nie od dziś cieszą się ogromną popularnością. Wielu z nas podawało je z okazji Świąt Bożego Narodzenia, ale absolutnie nie rezygnujmy z nich w czasie karnawału! Warto jednak zaszaleć i skusić się na ich odświeżoną wersję. Oliwa zamiast śmietany lub oleju? Dlaczego nie? W tym sezonie zachęcamy Was do kulinarnych eksperymentów.

Przepis na wyborne śledzie w oliwie

Lista składników:

  • ok. 60 dag filetów śledziowych

  • 2 cebule

  • pół czerwonej papryki

  • 1 kiszony ogórek lub ogórek konserwowy

  • kilka oliwek najlepiej bez pestek

  • pół szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • świeżo mielony pieprz czarny

Jak przygotować śledzie w oliwie?

Śledzie odsącz, namocz w mleku, aby pozbyć się nadmiaru soli (więcej na ten temat przeczytasz w tym artykule ), pokrój na paski o szerokości ok. 2 cm, skrop oliwą i odstaw na godzinę . W tym czasie przygotuj pozostałe produkty: pokrój na paski paprykę, a ogórka i cebulę w drobną kosteczkę. Posiekaj natkę pietruszki.

W misce wymieszaj śledzie wraz z warzywami, dodaj resztę oliwy i przypraw do smaku czarnym najlepiej świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

Miłośnikom nieco słodszych dań proponujemy kultowe śledzie po sułtańsku. Przepis znajdziecie tutaj .

Projekt bez tytułu - 2022-01-19T162726.189

źródło: canva/ Svetlana Monyakova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Kuchnia Polska i inne ulubione dania Polaków, wyd. ARTI

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy