Wyrób ciasto, obwiąż sznurkiem i wstaw do piekarnika. Wypieki lepsze niż z piekarni
Ania Zyśk, autorka kanału jedz.pysznie, dzieli się z nami swoim przepisem na bułeczki. Mają one nieco nieoczekiwany składnik. Jest nim puree z dyni – łatwy półprodukt, który o tej porze roku powinien często gościć w naszych kuchniach.
Dyniowe bułeczki
W przedhalloweenowym czasie sięgamy chętnie po przekąski o makabrycznym charakterze. Rzeczywiście, dzieci je uwielbiają. Jednak wszystkim przypadną na pewno do gustu te bułeczki, dyniowe – nie tylko w smaku, lecz także z wyglądu.
Przepisem podzieliła się z nami Ania Zyśk, autorka instagramowego kanału jedz.pysznie . Stosuje ona prostą sztuczkę, by bułeczki nabrały dyniowego kształtu. Aby ją odtworzyć, musimy zaopatrzeć się tylko w sznurek kuchenny.
Domowe bułeczki z puree z dyni
Aby przyrządzić purée z dyni – do takich wypieków i nie tylko – wystarczy upiec dynię i zblendować ją z odrobiną wody dla dodania konsystencji. Przygotujmy od razu większą porcję, bo zastosowanie takiego przecieru na domowych bułeczkach się nie kończy.
Składniki
- 300 g mąki
- 150 g puree z pieczonej dyni
- 150 ml mleka
- 30 g masła / oleju
- 5 g soli
- 2 g cukru
- 6 g drożdży suszonych
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
Jak przygotować w domu dyniowe bułeczki
Krok 1 . Składniki ciasta wkładamy do kielicha miksera i wyrabiamy. Na końcu dodajemy roztopione masło i mieszamy do połączenia składników.
Krok 2 . Kiedy ciasto połączy się w sprężystą masę, wyrabiamy je ręcznie na podsypanej mąką stolnicy.
Krok 3 . Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Krok 4 . Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę. Składamy je kilka razy i dzielimy na niezbyt duże porcje i formujemy kulki.
Krok 5 . Kuleczki ciasta układamy na czterech kawałkach skrzyżowanego sznurka. Sznurki wiążemy u góry dość ciasno, by zostawiły ślad na wypiekach. Nadmiar sznurka odcinamy.
Krok 6 . Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką na 10 minut do drugiego wyrośnięcia.
Krok 7 . Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut.