Smakosze.pl Przepisy Wyrób ciasto, obwiąż sznurkiem i wstaw do piekarnika. Wypieki lepsze niż z piekarni
Fot. Anna Zyśk

Wyrób ciasto, obwiąż sznurkiem i wstaw do piekarnika. Wypieki lepsze niż z piekarni

24 października 2024

Ania Zyśk, autorka kanału jedz.pysznie, dzieli się z nami swoim przepisem na bułeczki. Mają one nieco nieoczekiwany składnik. Jest nim puree z dyni – łatwy półprodukt, który o tej porze roku powinien często gościć w naszych kuchniach.

Dyniowe bułeczki

W przedhalloweenowym czasie sięgamy chętnie po przekąski o makabrycznym charakterze. Rzeczywiście, dzieci je uwielbiają. Jednak wszystkim przypadną na pewno do gustu te bułeczki, dyniowe – nie tylko w smaku, lecz także z wyglądu.

Przepisem podzieliła się z nami Ania Zyśk, autorka instagramowego kanału jedz.pysznie . Stosuje ona prostą sztuczkę, by bułeczki nabrały dyniowego kształtu. Aby ją odtworzyć, musimy zaopatrzeć się tylko w sznurek kuchenny.

Zacznie się jutro z samego rana. Zeskanuj przy kasie kartę Lidl Plus, a dostaniesz prezent

Domowe bułeczki z puree z dyni

Aby przyrządzić purée z dyni – do takich wypieków i nie tylko – wystarczy upiec dynię i zblendować ją z odrobiną wody dla dodania konsystencji. Przygotujmy od razu większą porcję, bo zastosowanie takiego przecieru na domowych bułeczkach się nie kończy.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 150 g puree z pieczonej dyni
  • 150 ml mleka
  • 30 g masła / oleju
  • 5 g soli
  • 2 g cukru
  • 6 g drożdży suszonych
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek

Jak przygotować w domu dyniowe bułeczki

Krok 1 . Składniki ciasta wkładamy do kielicha miksera i wyrabiamy. Na końcu dodajemy roztopione masło i mieszamy do połączenia składników.

składniki na ciasto
Fot. Anna Zyśk

Krok 2 . Kiedy ciasto połączy się w sprężystą masę, wyrabiamy je ręcznie na podsypanej mąką stolnicy.

wymieszane ciasto
Fot. Anna Zyśk

Krok 3 . Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

wyrośnięte ciasto
Fot. Anna Zyśk

Krok 4 . Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę. Składamy je kilka razy i dzielimy na niezbyt duże porcje i formujemy kulki.

dzielenie ciasta
Fot. Anna Zyśk

Krok 5 . Kuleczki ciasta układamy na czterech kawałkach skrzyżowanego sznurka. Sznurki wiążemy u góry dość ciasno, by zostawiły ślad na wypiekach. Nadmiar sznurka odcinamy.

wiązanie bułeczek
Fot. Anna Zyśk

Krok 6 . Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką na 10 minut do drugiego wyrośnięcia.

bułeczki przed pieczeniem
Fot. Anna Zyśk

Krok 7 . Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut.

bułeczki
Fot. Anna Zyśk
Wlej kilka kropel do kawy. Waga od razu pójdzie w dół
Zrobiłem na próbę zapiekankę z przepisu Heni. Ten obiad był hitem w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy