Wyśmienite placki z rzepy i marchewki. Pomysł na niedrogi obiad
Wytrawne placki przygotowane z innych składników niż ziemniaki? To możliwe. Spróbujcie połączenia rzepy i marchewki. Wyjątkowo zdrowe warzywa razem stanowią naprawdę pyszny duet, który skradnie serca wielu smakoszy.
Placki są jednym z prostszych, a przy tym smacznych dań z patelni. Ich warzywna wersja najczęściej przyrządzana jest z ziemniaków. Zdradzaliśmy wam już jak je zrobić bez jajek i mąki . Pisaliśmy też o wyśmienitych plackach z brokuła Ewy Wachowicz . Tym razem sięgamy po pyszne połączenie marchwi i rzepy, które zaskoczy was wspaniałym wyrazistym smakiem. Skusicie się?
Przepis na znakomite placki z rzepy i marchewki
Składniki:
-
1 szklanka startej marchewki
-
1 szklanka startej białej rzepy
-
1 jajo
-
1/4 szklanki wody
-
1/4 szklanki mąki pszennej
-
pół niedużej papryczki chili
-
1 spory ząbek czosnku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Jajo roztrzepujemy widelcem. Wlewamy wodę i wsypujemy mąkę. Wszystko starannie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Papryczkę chili oczyszczamy z pestek i siekamy.
Czosnek pozbawiamy łupiny i również kroimy drobno. Obie przyprawy dodajemy do masy. Startą marchewkę i rzepę odciskamy z nadmiaru płynu , a następnie łączymy je z pozostałymi składnikami.
Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy łyżki formujemy placki i smażymy je z obu stron, do czasu aż się ładnie zrumienią. Podajemy z sałatką z pomidorów oraz śmietaną.
Wskazówki:
-
Jeżeli nie lubicie ostrych potraw, papryczkę możecie zastąpić odrobiną chili w proszku. Sprawdzi się też niewielki dodatek papryki słodkiej.
-
Zastępując jajo, kleikiem z siemienia lnianego uzyskacie wegańską wersję placków. Wystarczy zmieszać łyżkę mielonych ziaren z trzema łyżkami wrzątku.
Źródło zdjęcia: canva/ola_p
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem. W sam raz na przepyszny obiad
-
Delikatny, lekki i przepyszny krupnik z dodatkiem ryżu. W końcu pokochają go nawet dzieci
-
Pierogi leniwe lepsze niż włoskie gnocchi. Sekretem jest dodatek pysznego sera
Źródło: filozofiasmaku