Placki brokułowe według przepisu Ewy Wachowicz
Placki są jednym z prostszych do przyrządzenia dań, które sprawdza się przy różnych okazjach. Ewa Wachowicz podzieliła się swoją recepturą na wyborne placki z nietypowego składnika. Zamiast ziemniaków użyła bowiem brokuła, a danie podała z pysznym sosem z leśnych grzybów. Nikt się nie oprze tej wspaniałej kompozycji.
Przepisy Ewy Wachowicz nie mają sobie równych. Wystarczy wspomnieć jej niezawodny sposób na delikatny rosół z kaczki czy gołąbki w żurku. Placki z brokuła również zachwycą was smakiem. W połączeniu z aromatycznym sosem stanowią nie lada rarytas. Skusicie się?
Przepis na smaczne placki brokułowe Ewy Wachowicz
Składniki na placki:
1 średni brokuł
1 większa cebula czerwona
2 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu warzywnego
⅓ szklanki kaszy jaglanej
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 jajka
1 łyżka jogurtu greckiego
sól i pieprz w ilości do smaku
garść posiekanego koperku
Składniki na sos grzybowy:
pół kilograma prawdziwków
2 łyżki oleju rzepakowego
2 cebulki szalotki
pół szklanki śmietanki 30%
sól i pieprz w ilości do smaku
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie placków:
Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy ją bulionie przez około 12 minut — tyle czasu powinno wystarczyć, by kasza wchłonęła płyn. Nie mieszamy, a garnek trzymamy na małym ogniu, przykryty pokrywką — takie postępowanie uchroni kaszę przed przypaleniem. Wyłączamy ogień i studzimy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Brokuła dzielimy na różyczki. Blanszujemy je w osolonym wrzątku, a następnie przekładamy do miski z zimną wodą i lodem. Wyławiamy, siekamy i przenosimy do suchej miski. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej warzywa. Gotowe przenosimy brokułów wraz z kaszą. Do masy wbijamy jaja, dodajemy jogurt i mąkę kukurydzianą. Doprawiamy ją solą i pieprzem i wrzucamy koperek. Dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki formujemy placki. Pieczemy je przez 25 minut.
Przygotowanie sosu grzybowego:
Grzyby oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Szalotki obieramy i kroimy w piórka. Szklimy je na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy grzyby, solimy je i smażymy, aż nieco zmiękną.
Zalewamy je śmietanką, mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Doprawiamy sos pieprzem i redukujemy płyn. Wrzucamy natkę pietruszki i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i polewamy ciepłe placki. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/KateSmirnova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: ewawachowicz