Wystarczy wrzucić 1 składnik do słoika, żeby zrobić najlepsze masło, jakie jadłeś w życiu
Domowe masło smakuje rewelacyjnie. Produkt przygotujesz wyłącznie ze śmietany. Wystarczy ją energicznie potrząsać przez kilka minut. Domowe masło podaj z upieczonym, domowym chlebem. Śniadanie będzie smakować jak u babci.
Inflacja i światowy kryzys przyczyniły się do wzrostu cen żywności. Za kostkę masła 82% tłuszczu zapłacimy teraz minimum 8 zł. Masło możemy zrobić również samodzielnie, wykorzystując prostą, babciną metodę. Jak zrobić masło?
Na kanale bonkol na YouTube dowiemy się, jak w kilka minut zrobić domowe, aksamitne masło o doskonałym smaku. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcie wykorzystane w artykule. Domowe masło będzie gotowe błyskawicznie.
Domowe masło zrobimy z kremówki. Po kilku minutach ubijania śmietany 30%, wytrąci się najpierw maślanka, po chwili i masło. Miękkie, jasne masło wkładamy do pojemnika z zimną wodą i odstawiamy na dosłownie minutę. Po tym czasie nadajemy masie kształt i schładzamy w lodówce.
Przepis na masło ze śmietany
Składniki:
-
śmietana do ubijania 30%
-
słoik
Jak zrobić domowe masło? Nie kupisz takiego w żadnym sklepie
Śmietanę wlej maksymalnie do połowy wysokości słoika. Zakręć pojemnik i energicznie potrząsaj. Po minucie masa zacznie gęstnieć. Potrząsaj jeszcze kilka minut, aż w słoiku pojawi gęsta masa.
Miękkie masło wyjmij ze słoika i włóż do miski z zimną wodą. Odstaw na minutę. Masę wyjmij, odciśnij w rękach i uformuj kulę lub kostkę. Wstaw do lodówki, żeby masło się schłodziło i stwardniało.
Do domowego masła upiecz wyśmienity i puszysty chleb . Dowiedz się również, dlaczego warto ubić serek wiejski . Efekt zachwyca.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Roztrzep jajka z 2 dodatkami i wylej na patelnię. Chłopska wersja jajecznicy nasyci każdego
-
Bez jajek, mąki i mleka. Fit ciasteczka zrobisz z dwóch składników. Każdy je uwielbia
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama