Smakosze.pl Przepisy Żaden sos pomidorowy, z tym gołąbki smakują 100 razy lepiej. Spróbujesz i podziękujesz
Fot. Canva/DJfoto

Żaden sos pomidorowy, z tym gołąbki smakują 100 razy lepiej. Spróbujesz i podziękujesz

26 marca 2024

Lubisz gołąbki? Pewnie przyrządzasz je w sosie pomidorowym. Jednak ja polecam przepis dzięki, któremu to danie będzie jeszcze lepsze. Sos, w którym je zrobisz jest wyrazisty w smaku i kremowy.

Gołąbki w sosie innym niż zwykle

Do tej pory robiłam gołąbki w sosie pomidorowym . Takie danie obiadowe zawsze cieszyło się powodzeniem u mnie w domu. Jednak pewnego razu postanowiłam zaskoczyć rodzinę i zrobiłam gołąbki inaczej niż zazwyczaj. Ten sposób okazał się hitem. Wszystko przez sos śmietanowo- chrzanowy.

Do tego koperek i gołąbki w mgnieniu oka znikają z talerzy. Domownicy zajadają się nimi, aż im się uszy trzęsą. Sos ma wyrazisty dość ostry smak i idealnie pasuje do gołąbków. Polecam przepis dzięki, któremu na nowo odkryjesz te lubiane danie. Zachwytów nad nim nie będzie końca.

gołąbki
Fot. Canva/pixelshot
To najprostszy przepis na babkę piaskową. Jest pyszna i zawsze się udaje
Co 2 dni zraszam tym rzeżuchę. Na Wielkanoc będzie wysoka i bujna

Jak zrobić gołąbki w sosie śmietanowo- chrzanowym?

Składniki:

  • 1 włoska kapusta
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Składniki na sos:

  • woda z duszenia gołąbków
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 żółtko jajka
  • sól
  • pieprz koperek

Kapustę ugotuj, zdejmuj liście, ale nie wylewaj wody z gotowania kapusty. Przyda się podczas zapiekania gołąbków. Na maśle podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj je do mięsa mielonego i wsyp przyprawy. Składniki wymieszaj i masę nakładaj na liście kapusty. Gołąbki układaj w naczyniu żaroodpornym.

Zalej wodą z gotowania kapusty, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i zapiekaj 90 minut. Teraz pora na sos. W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i wymieszaj. Dodaj troszkę wody i zagotuj. Następnie dołóż chrzan i zahartowaną śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw z ognia i dłóż żółtko. Teraz energicznie zamieszaj.

Gołąbki z chrzanowym akcentem

Gołąbki polewaj sosem i posyp koperkiem. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem. Tak przyrządzone gołąbki są dużo lepsze od tych tradycyjnych, czyli w sosie pomidorowym. Wychodzą mięciutkie, a wyrazisty sos chrzanowo- śmietanowy sprawia, że chce się je jeść.

Każdy chętnie sięga po dokładkę, dlatego polecam każdemu ten przepis. Takie gołąbki będą smakowały nawet największemu głodomorowi . Są nie tylko pyszne, ale też bardzo pożywne. Pisaliśmy o znakomitej zapiekance bez mięsa od Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy też przepis na wyjątkowe racuchy od mamy.

gołąbki
Canva/Theofilos Koutroumatis
Bosacka wzięła 2 opakowania makaronu i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien o tym pamiętać
Zamiast faszerowanych jajek zrobię takie kurczaczki. Ten patent to hit na świątecznym stole
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy