Żaden sos pomidorowy, z tym gołąbki smakują 100 razy lepiej. Spróbujesz i podziękujesz
Lubisz gołąbki? Pewnie przyrządzasz je w sosie pomidorowym. Jednak ja polecam przepis dzięki, któremu to danie będzie jeszcze lepsze. Sos, w którym je zrobisz jest wyrazisty w smaku i kremowy.
Gołąbki w sosie innym niż zwykle
Do tej pory robiłam gołąbki w sosie pomidorowym . Takie danie obiadowe zawsze cieszyło się powodzeniem u mnie w domu. Jednak pewnego razu postanowiłam zaskoczyć rodzinę i zrobiłam gołąbki inaczej niż zazwyczaj. Ten sposób okazał się hitem. Wszystko przez sos śmietanowo- chrzanowy.
Do tego koperek i gołąbki w mgnieniu oka znikają z talerzy. Domownicy zajadają się nimi, aż im się uszy trzęsą. Sos ma wyrazisty dość ostry smak i idealnie pasuje do gołąbków. Polecam przepis dzięki, któremu na nowo odkryjesz te lubiane danie. Zachwytów nad nim nie będzie końca.
Jak zrobić gołąbki w sosie śmietanowo- chrzanowym?
Składniki:
- 1 włoska kapusta
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- majeranek
Składniki na sos:
- woda z duszenia gołąbków
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki chrzanu
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 żółtko jajka
- sól
- pieprz koperek
Kapustę ugotuj, zdejmuj liście, ale nie wylewaj wody z gotowania kapusty. Przyda się podczas zapiekania gołąbków. Na maśle podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj je do mięsa mielonego i wsyp przyprawy. Składniki wymieszaj i masę nakładaj na liście kapusty. Gołąbki układaj w naczyniu żaroodpornym.
Zalej wodą z gotowania kapusty, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i zapiekaj 90 minut. Teraz pora na sos. W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i wymieszaj. Dodaj troszkę wody i zagotuj. Następnie dołóż chrzan i zahartowaną śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw z ognia i dłóż żółtko. Teraz energicznie zamieszaj.
Gołąbki z chrzanowym akcentem
Gołąbki polewaj sosem i posyp koperkiem. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem. Tak przyrządzone gołąbki są dużo lepsze od tych tradycyjnych, czyli w sosie pomidorowym. Wychodzą mięciutkie, a wyrazisty sos chrzanowo- śmietanowy sprawia, że chce się je jeść.
Każdy chętnie sięga po dokładkę, dlatego polecam każdemu ten przepis. Takie gołąbki będą smakowały nawet największemu głodomorowi . Są nie tylko pyszne, ale też bardzo pożywne. Pisaliśmy o znakomitej zapiekance bez mięsa od Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy też przepis na wyjątkowe racuchy od mamy.