Smakosze.pl Przepisy Żadne kiszone, żadne małosolne. Te ogórki to prawdziwy hit, sekret tkwi w zalewie
Fot. YouTube/Swojskie jedzonko

Żadne kiszone, żadne małosolne. Te ogórki to prawdziwy hit, sekret tkwi w zalewie

5 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jak ogórki to nie tylko kiszone i małosolne. Zrób je z tego przepisu, a smakiem zachwycą każdego. Ich sekret tkwi w zalewie, którą przygotujesz z niezwykłego składnika.

Ogórki inne niż zawsze

Działkowcy już za chwilę będą zbierać pierwsze ogórki , więc to dobra pora, aby poznać nowe przepisy na przetwory. Wszyscy przywykliśmy już do kiszonych i małosolnych, które oczywiście są smaczne, ale po tylu latach mogły się po prostu znudzić.

Dlatego wypróbuj ten przepis , a takie ogórki będziesz robiła już co roku. Przygotowanie zalewy jest banalnie proste, a w dodatku nie jest zbyt czasochłonne. Niezbędne produkty wraz z dokładną instrukcją poznasz w dalszej części artykułu.

zalewa do ogórków.jpg
Fot. YouTube/Swojskie jedzonko
Najgorsze co można pić podczas upałów. Zielarka mówi wprost: “Babcie wiedziały i ostrzegały”

Nie może zabraknąć tego składnika

To, co wyróżnia ogórki przygotowane z poniższego przepisu, to przede wszystkim zalewa. Jej głównym składnikiem jest - uwaga - musztarda. Ten składnik nada warzywu lekkiej ostrości i wyjątkowego smaku. Oprócz niego potrzebne swą także inne produkty. Wszystkie wraz z proporcjami umieszczono poniżej. Przygotuj wszystko, co niezbędne i zrób z nich te przepyszne ogórki. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Swojskie jedzonko , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Przepis na ogórki z musztardą

Do garnka wlej wodę oraz ocet. Wsyp cukier oraz sól. Dodaj także trzy ziarna ziela angielskiego oraz dwa liście laurowe. Wymieszaj, a następnie doprowadź do zagotowania. Po pięciu minutach od zagotowania dodaj obie musztardy. Wymieszaj składniki, aby dokładnie się rozpuściły.

Teraz czas na ogórki. Przełóż je do dużej miski z wodą i postaw do namoczenia. Dokładnie je wyszoruj i umyj. Następnie odetnij końcówki ogórków i przekrój je na ćwiartki. Ciasno upchaj je w słoikach. Do każdego nich dodaj po jednej kulce ziela angielskiego i po kawałku liścia laurowego.

Ogórki zalej zalewą i szczelnie zamknij słoiki. Przełóż je do garnka i zalej wodą do połowy ich wysokości. Pasteryzuj je pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnij słoiki, odwróć je do góry dnem i postaw do całkowitego wystygnięcia. Sprawdź, co przygotowała Biedronka oraz sprawdź, co zaskoczyło Bosacką .

ogórki w słoikach.jpg
Fot. YouTube/Swojskie jedzonko
Kroję ziemniaki i wlewam coca - colę. Powód zaskakuje niemal każdego
Blanka Lipińska w mocnych słowach o restauracji Gessler. „Nie skrytykowałam, ja stwierdziłam fakt”
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy