Smakosze.pl Przepisy Żadne knedle ze śliwkami. Te serowe kluseczki smakują mi 100 razy lepiej
Fot. YouTube/Culinarish

Żadne knedle ze śliwkami. Te serowe kluseczki smakują mi 100 razy lepiej

19 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Makaron z truskawkami czy naleśniki to klasyczne dania na obiad na słodko. Nie każdy wie, że na taki obiad można przygotować także austriackie knedle, niekoniecznie ze śliwkami. Danie skradnie serca wszystkich łasuchów. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak je przygotować. Domownicy zachwycą się nimi od pierwszego kęsa.

Obiad na słodko zupełnie inny niż zazwyczaj

Obiad na słodko uwielbia każdy, bo jest to ciekawa alternatywa dla słonych dań. Tych na słodko jest naprawdę wiele i można by wymieniać je w nieskończoność. Knedle ze śliwkami zna każdy, ale czy próbowałaś kiedyś serowych klusek z morelami? Gwarantuję, ze się w nich zakochasz.

Ten pochodzący z Austrii przysmak, jest naprawdę doskonały i na pewno trafi w gusta Polaków. Szczególnie że obecnie morele dostępne są bez ograniczeń i akurat trwa na nie sezon. Czym prędzej wybierz się na ryneczek po owoce , a później przygotuj z nich doskonałe danie. Smak zachwyci domowników tak bardzo, że poproszą o niejedną dokładkę.

lepienie knedli.jpg
Fot. YouTube/Culinarish
Żadna jajecznica i omlet. Wachowicz robi obłędną szakszukę po góralsku

Z czego przygotować knedle z morelami?

Najważniejszym składnikiem dania są przede wszystkim morele. Na ten owoc trwa obecnie sezon, więc z ich dostępnością, nie będzie najmniejszego problemu. Oprócz nich potrzebne są także inne produkty. Jest to między innymi twaróg. O niezbędnych składnikach dowiesz się więcej, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie dania, pochodzą z kanału Culinarish , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki oleju
  • 16 moreli
  • 16 kostek cukru
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 40 g masła
  • cukier
  • woda

Przepis na knedle ze śliwkami

Do miski przełóż twaróg i wsyp mąkę. Dodaj także olej, jajko oraz szczyptę cukru. Składniki wyrób na jednolite i gładkie ciasto. Morele dokładnie umyj, a następnie osusz je. Owoce delikatnie natnij i pozbądź się z nich pestek. W to miejsce wsadź po kostce cukru.

Ciasto podziel na 16 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Na każdym z nich ułóż morelę, a następnie sklej ciasto, tworząc knedle. W dużym garnku zagotuj wodę. Knedle gotuj przez 10 minut na małym ogniu.

Na patelni rozpuść masło. Wsyp bułkę tartą oraz odrobinę cukru. Podsmaż składniki, aby utworzyła się jednolita zasmażka. Na koniec obtocz w niej knedle z morelami. W tej postaci podawaj je na obiad na słodko, a zachwycą każdego.

Sprawdź także przepis na inne danie obiadowe oraz dowiedz się, jakiego błędu nie popełniać podczas kiszenia kapusty .

knedle z bułce.jpg
Fot. YouTube/Culinarish
Sypię szczyptę do kawy, waga od razu leci w dół. Do tego smakuje wybornie
Największy błąd podczas kiszenia kapusty. Wystarczy chwila i będzie do wyrzucenia
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy