Żadna jajecznica i omlet. Wachowicz robi obłędną szakszukę po góralsku
Znana wszystkim Ewa Wachowicz zdradziła swój sposób na udane śniadanie. Szakszuka z jej przepisu bije inne na głowę. Poznaj ten autorski pomysł i wykorzystaj go na pierwszy posiłek, a rodzina będzie zachwycona. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przyrządzić pyszne śniadanie.
Ewa Wachowicz pokazała jak zrobić szakszukę
Ewa Wachowicz to znana ze stacji Polsat prowadząca programy kulinarne, w których dzieli się swoimi poradami dotyczącymi gotowania. Oprócz tego autorskimi przepisami dzieli się również na blogu. To tam wśród wielu przepisów na znakomite dania, znaleźliśmy ten smaczne śniadanie.
Przygotowana według niego szakszuka po góralsku, zachwyci każdego. I nie chodzi tylko o smak, ale też o całą kompozycję. Przygotowanie jest łatwe i zajmuje chwilę, a to dobra wiadomość dla niejednej gospodyni. Przepis oraz potrzebne składniki znajdziesz w dalszej części artykułu.
Zalewam pokrojone ziemniaki tą mieszanką i odpalam piekarnik. To obiad na medalZ czego składa się szakszuka?
Tradycyjna szakszuka składa się przede wszystkim z jajek oraz pomidorów. Ta z przepisu Wachowicz została przez nią wzbogacona o kiełbasę oraz o oscypka. W wersji po góralsku smakuje o wiele lepiej, a przy okazji danie jest o wiele bardziej sycące. Wszystkie składniki umieściliśmy na liście poniżej. Przygotuj wszystkie niezbędne i żadnego z nich nie pomijaj.
Składniki:
- 2 pomidory
- kawałek wiejskiej kiełbasy
- 2 jajka
- 1 oscypek
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- ½ żółtej papryki
- 1 pęczek szczypioru
- pieprz
- sól
Szakszuka z przepisu Wachowicz
Zacznij od sparzenia pomidorów wrzątkiem, a następnie obierz je ze skóry. Pokrój je na małe kawałki. Czosnek drobno posiekaj, a kiełbasę pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż kiełbasę oraz czosnek. Po chwili dodaj pokrojona w kostkę paprykę.
Gdy zmięknie, dodaj pomidory. Całość przypraw pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj i smaż przez chwilę. Wbij jajka i smaż do momentu ścięcia białek. Wierzch obsyp startym oscypkiem i posiekanym szczypiorkiem.