Pokrój ziemniaki w łódeczki i zalej tym sosem. Każdy będzie błagał o dokładkę
Zapiekane ziemniaki to jedna z klasycznych pozycji, jeśli chodzi o dodatki do głównych dań. Oto przepis na bogatą wersję takiego dodatku lub pełny tani obiad. Ziemniaki pod beszamelem wzbogacone o warzywa są świetnym i łatwym do odgrzania posiłkiem.
Pieczone ziemniaki
Zapiekanka ziemniaczana to jeden z najprostszych sposobów na tani obiad. Sycące bulwy niegdyś żywiły – a w dużym stopniu żywią dalej – całą Europę. Nic dziwnego, że można przygotować z nich pełny posiłek.
Tutaj wzbogacamy go jednak o warzywa, a także sos na bazie jajek. Choć nie widać ich w gotowym daniu, także i one, źródło dobrze przyswajalnego białka i kwasów tłuszczowych, wpływają na to, że danie to to coś więcej niż zwykłe pieczone łódeczki ziemniaczane.
Zbierz, wysusz i zanieś do skupu. Smardze są warte fortunęŁódki ziemniaczane z sosem
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Your delicious dinner. Pokazana jest tam pełniejsza wersja zapiekanki – wkładką mięsną z parówek. W naszej jest to raczej tani obiad z ziemniaków lub dodatek do mięsa i surówki.
Składniki
- 5 dużych ziemniaków
- 1 biała cebula
- 1 marchewka
- 1 mała cukinia
- 1 pęczek cebulki dymki
- 3 ząbki czosnku
- 4-5 jajek
- 3 łyżki śmietany
- 60 g masła
- 50 g mąki
- 0,4 l mleka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 80 g startej mozzarelli
- Sól, pieprz, tymianek, suszony czosnek, gałka muszkatołowa
Zapiekanka na tani obiad
Ziemniaki szorujemy i kroimy w łódki. Wykładamy je do naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Zalewamy oliwą, mieszamy, by dokładnie się w niej obtoczyły i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Kiedy ziemniaki będą opieczone, wyjmujemy je do lekkiego przestudzenia. W misce mieszamy jajka, śmietanę, sól i pieprz. Sos wylewamy na ziemniaki.
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na patelni. Kiedy zacznie robić się szklista, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wrzucamy startą na tarce o grubych okach marchewkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, podlewając dwiema łyżkami wody, aż marchewka będzie miękka. Po lekkim przestudzeniu i wymieszaniu z posiekaną dymką wykładamy warzywa na ziemniaki.
W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu, aż beszamel zrobi się gęsty.
Sos wylewamy na ziemniaki. Posypujemy startą mozzarellą i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy przez kolejne 30 minut.
Wypróbuj też przepisy na szybką zupę jarzynową i budyniowiec z jabłkami.