Smakosze.pl Przepisy Żadne moczenie w mleku, żadna panierka z jajkiem. Kotlety schabowe światowej klasy zrobisz tak
Fot. YouTube/Nietolerancja Pokarmowa Męskim Okiem

Żadne moczenie w mleku, żadna panierka z jajkiem. Kotlety schabowe światowej klasy zrobisz tak

24 stycznia 2025

Nie kotlety schabowe są istotą tego przepisu, ale sposób na panierkę. Przygotowujemy ją bez jajka ani bułki tartej. Kotlety zyskują dzięki temu lekkość i świeże oblicze.

Kotlet schabowy panierowany

Tradycyjna panierka do kotletów schabowych przypomina nieco ciasto. Łączymy w niej w końcu bułkę tartą, jajka i mąkę. Dwa ostatnie z tych składników stają się swego rodzaju chlebową otoczką i trzymają na mięsie chrupiące okruszki chleba.

Jednak nietolerancje pokarmowe nie wybierają, a każdy z tych składników w diecie może być problematyczny. Przedstawiamy więc zamienniki – zwłaszcza jajka , które wydawałoby się niezastąpione podczas panierowania. Tymczasem podobny efekt osiągnąć można używając mąki ryżowej .

mąka ryżowa i woda
Fot. YouTube/Nietolerancja Pokarmowa Męskim Okiem
UOKiK grzmi na klientów, to może być uznane za kradzież. Uważaj co robisz w sklepie

Kotlety w nietypowej panierce

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Nietolerancja pokarmowa męskim okiem. Pokazuje on zastosowanie podobnej panierki na kotletach schabowych i piersi kurczaka . Jest to jednak uniwersalny sposób na panierkę.

Składniki

  • Kotlety ze schabu wieprzowego
  • Kasza jaglana
  • Mąka ryżowa
  • Zioła prowansalskie lub inne ulubione przyprawy
  • Sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

Kotlety schabowe w kaszy jaglanej

Schab kroimy na kotlety i rozbijamy normalnie . Oprószamy solą i pieprzem. Posypujemy przyprawami i odstawiamy na kilka minut.

Na talerzyk wysypujemy mąkę ryżową. W osobnym talerzu r ozrabiamy mąkę z wodą w proporcjach 1:3 (np. 3 łyżki wody i 1 łyżka mąki). Zawiesina będzie pełniła funkcję jajka.

Na osobny talerzyk nasypujemy kaszę jaglaną . Kotlety panierujemy kolejno w suchej mące, zawiesinie mąki ryżowej i kaszy. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor z obu stron.

Wypróbuj też przepisy na rybę z niezwykłą posypką i racuchy na śmietanie .

usmażony kotlet schabowy
Fot. YouTube/Nietolerancja Pokarmowa Męskim Okiem
Taki kurczak to niebo w gębie. Te kotlety wygrywają z mielonymi i schabowymi
Dzieci poprosiły mnie o to ciasto. „Pszczółka” okazała się strzałem w 10
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy