Smakosze.pl Produkty Zalety jedzenia trzech ząbków czosnku dziennie
Canva.com / piyaset

Zalety jedzenia trzech ząbków czosnku dziennie

22 maja 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że czosnek odgrywa niezwykle istotną rolę w kulinariach. Niektórzy nie wyobrażają sobie swojskich dań bez jego dodatku. Mało kto spodziewałby się, że wystarczą zaledwie trzy ząbki dziennie, by wspomóc swój organizm.

Czosnek w trosce o zdrowie

Bez wątpienia czosnek można uznać za jeden z najzdrowszych dodatków do potraw. Niedawno przedstawialiśmy przepis na przekąskę na bazie tej wyjątkowej rośliny . Dziś skupimy się na sposobie, dzięki któremu trzy ząbki czosnku dziennie pomogą nam zadbać o nasze zdrowie.

Czosnek sam w sobie jest bardzo wartościową rośliną, w której wnętrzu ukryte są cenne składniki odżywcze. Zalicza się do nich witaminy grupy B, witaminę C oraz prowitaminę A. Nie można zapomnieć również o minerałach . Jednak czosnek skrywa coś o wiele bardziej godnego uwagi.

Czosnek jest źródłem olejków eterycznych, siarczków oraz allicyny. Ostatnia z wymienionych substancji uznawana jest za naturalny antybiotyk . Najlepiej sprawdza się pieczony czosnek. Wystarczą zaledwie trzy ząbki.

Trzy pieczone ząbku czosnku znakomicie sprawdzają się w roli codziennego wsparcia organizmu . Warto wiedzieć, jak w przeciągu doby oddziałują na nasze zdrowie. Zalety mogą przyprawić o zawrót głowy.

(Canva / Matthew Gibson)

Jak trzy ząbki czosnku działają na nasz organizm?

W trakcie pierwszej godziny czosnek jest po prostu trawiony. Jednak już po 2 godzinach zaczyna wykazywać właściwości przeciwnowotworowe. Dzieje się tak, ponieważ niweluje wolne rodniki. Kiedy miną 4 godziny od zjedzenia czosnku, wówczas przyśpiesza on metabolizm. Tym samym spożywanie trzech pieczonych ząbków pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów .

Po 6 godzinach czosnek rozprawia się z bakteriami. W tym samym czasie roślina zaczyna działać jako przeciwutleniacz. Wystarczy doba od zjedzenia czosnku, by poczuć jego właściwości. Zalicza się do nich między innymi zmniejszenie poziomu zmęczenia i poprawienie kondycji .

Warto zauważyć, że czosnek w ciągu doby potrafi obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Oprócz tego roślina wzmacnia kości i zapobiega absorpcji metali ciężkich . Nie można zapomnieć również o tym, że czosnek chroni przed chorobami układu krążenia.

Już wcześniej wspominaliśmy o tym, że pieczony czosnek można wykorzystać w przepysznym sosie . Rzecz jasna nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć go w innych specjałach. Oczywiście musimy pamiętać, że wszelkie drastyczne zmiany w jadłospisie najlepiej skonsultować ze specjalistą.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Zdrowie; Webniusy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy