Zalety jedzenia trzech ząbków czosnku dziennie
Nie da się ukryć, że czosnek odgrywa niezwykle istotną rolę w kulinariach. Niektórzy nie wyobrażają sobie swojskich dań bez jego dodatku. Mało kto spodziewałby się, że wystarczą zaledwie trzy ząbki dziennie, by wspomóc swój organizm.
Czosnek w trosce o zdrowie
Bez wątpienia czosnek można uznać za jeden z najzdrowszych dodatków do potraw. Niedawno przedstawialiśmy przepis na przekąskę na bazie tej wyjątkowej rośliny . Dziś skupimy się na sposobie, dzięki któremu trzy ząbki czosnku dziennie pomogą nam zadbać o nasze zdrowie.
Czosnek sam w sobie jest bardzo wartościową rośliną, w której wnętrzu ukryte są cenne składniki odżywcze. Zalicza się do nich witaminy grupy B, witaminę C oraz prowitaminę A. Nie można zapomnieć również o minerałach . Jednak czosnek skrywa coś o wiele bardziej godnego uwagi.
Czosnek jest źródłem olejków eterycznych, siarczków oraz allicyny. Ostatnia z wymienionych substancji uznawana jest za naturalny antybiotyk . Najlepiej sprawdza się pieczony czosnek. Wystarczą zaledwie trzy ząbki.
Trzy pieczone ząbku czosnku znakomicie sprawdzają się w roli codziennego wsparcia organizmu . Warto wiedzieć, jak w przeciągu doby oddziałują na nasze zdrowie. Zalety mogą przyprawić o zawrót głowy.
(Canva / Matthew Gibson)
Jak trzy ząbki czosnku działają na nasz organizm?
W trakcie pierwszej godziny czosnek jest po prostu trawiony. Jednak już po 2 godzinach zaczyna wykazywać właściwości przeciwnowotworowe. Dzieje się tak, ponieważ niweluje wolne rodniki. Kiedy miną 4 godziny od zjedzenia czosnku, wówczas przyśpiesza on metabolizm. Tym samym spożywanie trzech pieczonych ząbków pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów .
Po 6 godzinach czosnek rozprawia się z bakteriami. W tym samym czasie roślina zaczyna działać jako przeciwutleniacz. Wystarczy doba od zjedzenia czosnku, by poczuć jego właściwości. Zalicza się do nich między innymi zmniejszenie poziomu zmęczenia i poprawienie kondycji .
Warto zauważyć, że czosnek w ciągu doby potrafi obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Oprócz tego roślina wzmacnia kości i zapobiega absorpcji metali ciężkich . Nie można zapomnieć również o tym, że czosnek chroni przed chorobami układu krążenia.
Już wcześniej wspominaliśmy o tym, że pieczony czosnek można wykorzystać w przepysznym sosie . Rzecz jasna nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć go w innych specjałach. Oczywiście musimy pamiętać, że wszelkie drastyczne zmiany w jadłospisie najlepiej skonsultować ze specjalistą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Poradnik Zdrowie; Webniusy