Smakosze.pl Przepisy Zalewam banany jajkiem i mam błyskawiczny deser. Bez mąki i pieczenia
YouTube/@CookingDeliciousFood

Zalewam banany jajkiem i mam błyskawiczny deser. Bez mąki i pieczenia

15 stycznia 2024

Jak zrobić błyskawiczny i pyszny deser? Mam na to sprawdzony sposób. Robię smakołyk z bananów i jajek, ale bez mąki i pieczenia. Raz-dwa powstaje deser, który zachwyca smakiem i prostotą przygotowania.

Deser z bananów zrobisz raz-dwa

Desery są słodką tradycją w moim domu . Podaję je po obiedzie, a rodzina zawsze czeka na jakiś znakomity przysmak. Ten deser z bananów i jajek przyrządzam błyskawicznie . Do zrobienia tego smakołyku nie jest mi jednak potrzebna mąka ani piekarnik.

Deser smażę na patelni, a efekt na każdym robi wrażenie. Smakołyk z bananów w pysznym cieście po prostu rozpływa się w ustach. Polecam przepis na ten błyskawiczny deser. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Cooking Delicious Food. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

deser
YouTube/@CookingDeliciousFood
Ciasto z brzoskwiniami, które uwielbiam piec, bo robi się niemal samo. Znika w mig

Jak zrobić deser z jajek i bananów?

Składniki:

  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • ⅓ szklanki mleka

Przygotowanie deseru zacznij od wsypania 2 łyżeczek cukru na suchą patelnię. Banany pokrój w niezbyt cienkie plastry . Ułóż je na cukrze na patelni, a do miski wbij jajka, wsyp szczyptę soli i 2 łyżeczki cukru. Składniki dokładnie wymieszaj, wlej mleko i wsyp skrobię ziemniaczaną. Energicznie ubijaj do momentu, aż powstanie gładka masa.

Teraz wlej olej, połącz składniki i masą zalej banany na patelni. Smaż pod przykryciem kilka minut, a następnie obróć na drugą stronę. Deser z dwóch stron powinien być usmażony na złoty kolor. Gdy będzie rumiany, możesz zdjąć go z patelni i od razu podawać.

Deser z bananów dla każdego łasucha

Deser jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Prezentuje się bardzo apetycznie, a  smakuje jeszcze lepiej. Ten smakołyk jest delikatny i dosłownie rozpływa się w ustach. Jest też bardzo prosty do przygotowania i poradzi sobie z nim nawet osoba, która stawia pierwsze kroki w kuchni.

Ten znakomity deser przygotujesz raz-dwa i równie szybko zniknie z talerzy. Robi się go, jak omlet, nie potrzeba więc żadnych szcególnych umiejętności. Często go robię, bo efekt jest pyszny, a smakołyk wychodzi, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, w jaki sposób zrobić wyjątkowo puszyste i delikatne ciasto. Podawaliśmy też przepis na sernik z krówką i krakersami.

deser
YouTube/@CookingDeliciousFood

Źródło: YouTube/@CookingDeliciousFood

Zdjęcia: screen  YouTube/@CookingDeliciousFood

Te rogaliki mogę zajadać o każdej porze dnia. Składnika, z którego robię ciasto nikt się nie spodziewa
Te pączki są delikatne jak obłok i mają mniej kalorii. Zawsze robię je na tłusty czwartek
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy