Smakosze.pl Przepisy Zalewam jabłka tą masą i wsadzam do pieca. Jabłecznik wychodzi tak delikatny, że rozpływa się w ustach
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Zalewam jabłka tą masą i wsadzam do pieca. Jabłecznik wychodzi tak delikatny, że rozpływa się w ustach

4 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jabłecznik z tym przepisem przygotujesz znacznie szybciej. Koniecznie poznaj nieskomplikowany sposób i przygotuj doskonały deser dla swoich bliskich. Takie ciasto na jesień pokochają od razu i poproszą o niejedną dokładkę.

Najlepsze ciasto na jesień

Jesień wraz z chłodnymi dniami zawitała do nas na dobre. To dobry powód, aby poznać przepis na doskonały jabłecznik. Takie ciasto na jesień w połączeniu z kubkiem gorącej herbaty to doskonały sposób na deser.

Jabłecznik, który przygotujesz z przepisu umieszczonego poniżej, znacznie różni się od tego w wersji tradycyjnej. Przede wszystkim nie musisz przygotowywać kruchego ciasta, a masę, którą zalejesz jabłka. Dzięki temu ciasto przygotujesz znacznie szybciej i łatwiej.

obieranie jabłek.jpg
Fot. Canva/grandbrother's Images
Nikt nie wierzy mi, gdy mówię, z czego robię te pączki. Znikają od razu

Składniki na jabłecznik

Jabłecznik w tej wersji różni się także składnikami, których użyjesz do przygotowania ciasta. Najważniejsze są przede wszystkim jabłka, więc wybierz te najświeższe i odpowiednio słodkie. Oprócz nich potrzebne będą także produkty na wspomnianą masę budyniową, którą zalejesz jabłka. Produkty nie kosztują wiele, więc koszt deseru nie będzie zbyt wysoki. Zerknij na listę poniżej, a dowiesz się, co będziesz potrzebować.

Składniki:

  • 6 dużych jabłek
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki roztopionego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • masło
  • bułkę tartą

Przepis na jabłecznik

Przygotowanie ciasta rozpocznij od obrania jabłek, a następnie pokrój je w małą kostkę. Przełóż owoce do miski. Wsyp cukier, cynamon, gałkę muszkatołową oraz wlej ekstrakt waniliowy. Wymieszaj wszystkie składniki.

Do drugiej miski wsyp mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wlej roztopione masło, mleko i wbij jajko. Za pomocą miksera wymieszaj składniki na jednolitą masę.

Foremkę do pieczeni wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż do niej jabłka i rozłóż je równomiernie i zalej masą budyniową. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a kiedy osiągnie wymaganą temperaturę, włóż ciasto i piecz je przez 40-45 minut. Wystudzone ciasto krój na kawałki i podawaj na deser.

jabłecznik.jpg
Fot. Canva/Sonda Stefan's Images
Wytnij z kapusty głąb, zasyp solą i owiń folią. Żałuję, że wcześniej nie poznałem tej receptury
Zamówił zupę cebulową za 33 zł w restauracji Michela Morana. Po spróbowaniu wiedział wszystko
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy