Smakosze.pl Przepisy Zamiast kupować od obcych, robię sama w domu. Za moją pańska skórką przepadają dzieci i dorośli
Fot. Shutterstock

Zamiast kupować od obcych, robię sama w domu. Za moją pańska skórką przepadają dzieci i dorośli

1 listopada 2024

Pańska skórka to przysmak, którym możemy zajadać się na Wszystkich Świętych. W prosty sposób zrobimy  ten pyszny biało-różowy cukierek we własnej kuchni. Pańska skórka wychodzi, że palce lizać.

Pańska skórka w domowym wydaniu

Pańska skórka to biało-różowy cukierek , który można kupić na cmentarzach. Znany głównie na Mazowszu, ale też popularny na Lubelszczyźnie. Tam nazywany jest szczypką . Natomiast w Krakowie ten przysmak nazywany jest miodkiem tureckim.

Pańska skórka zwykle przyrządzana jest z cukru, syropu truskawkowego i ubitych białek. Teraz te cukierki możemy zrobić w prosty sposób w swojej kuchni. Przyda się miód, cukier waniliowy i sok malinowy . Przepis zobaczymy na kanale YouTube Kotlet TV. Warto z niego skorzystać.

pańska skórka
Fot. Jan BIELECKI/East News
Idąc na cmentarz zawsze wlewam to do termosu. Rozgrzewa i daje dużo energii

Jak zrobić pańską skórkę?

Składniki:

  • 2 białka
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki miodu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku malinowego

Przygotowanie słodyczy zaczniemy od wsypania cukru do rondelka. Wlewamy też wodę i miód np. lipowy. Składniki mieszamy i czekamy, aż się zagotuje. Masa powinna uzyskać bursztynowy kolor . Następnie zanurzamy łyżeczkę w masie i zanurzamy w zimnej wodzie.

Jeśli to, co skapnie z łyżeczki, będzie twarde, oznacza to, że masa jest już odpowiednia . Od razu wyłączamy gaz. Białka ubijamy na sztywną pianę i dolewamy do niej cienką strużką przygotowaną wcześniej masę . Cały czas miksujemy i wsypujemy cukier waniliowy.

Pańska skórka pyszna i tania

Gdy masa będzie już gęsta to znak, że konsystencja jest już dobra. Połowę masy przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy wlewamy sok malinowy i miksujemy . Powstanie różową masę, którą wykładamy na białą. Moczymy dłonie w wodzie i wyrównujemy powierzchnię masy.

Pańską skórkę zostawiamy do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Najlepiej słodycze chłodzić całą noc w lodówce . Potem pańską skórkę kroimy i zawijamy w papierki. Wychodzi pyszna i ma waniliowo-malinowy smak . Pisaliśmy o tym, jak przedłużyć świeżość cebuli. Polecaliśmy przepis na surówkę z 3 warzyw do obiadu.

pańska skórka
Fot. Canva/Africa images
Zjadła burgera w McDonald's i trafiła do szpitala. 15-latka kolejną ofiarą zatrucia w USA
To najgorszy błąd przy smażeniu ryby. Nieprzyjemny zapach będzie czuć w całym domu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy