Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zawiń w papier i połóż razem z cebulą. Podziękujesz za ten patent
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 31.10.2024 21:00

Zawiń w papier i połóż razem z cebulą. Podziękujesz za ten patent

cebula
Fot. YouTube/WebspoonWorld

Cebula jest warzywem, które znajdziemy niemal w każdej kuchni. Wzbogaca smak potraw i dostarcza witamin. Warto zastosować pewną sztuczkę kuchenną, by dłużej cieszyć się wartościami tego warzywa. 

Cebula w naszej diecie

Cebula jest naszpikowana witaminami C, E, A, K i witaminami z grupy B. Jej jedzenie dostarcza nam też błonnika pokarmowego, cynku, miedzi, żelaza, potasu, wapnia i krzemu. To zdrowe warzywa wyróżnia się też zapachem, który bywa dla niektórych przykry. Jednak smak cebuli sprawia, że sosy, makarony i zupy od razu smakują lepiej. Z właściwości cebuli często korzystamy w kuchni.

 Robimy z niej syrop na kaszel, dodajemy do surówek, czy rosołu. To tanie warzywo ma wiele zastosowań w naszej kuchni. Niestety zdarza się, że kupujemy za dużo cebuli. Warzywo psuje się w wyniku, czego nie nadaje się do użycia. Jednak istnieje patent na przedłużenie świeżości cebuli. Można go zobaczyć na kanale YouTube Webspoon World. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

sztuczka
Fot. YouTube/WebspoonWorld
Zapomnij o mleku z cebulą. Kotlety schabowe moczone w tym babcinym napoju są bardziej kruche i soczyste

Sztuczka kuchenna z cebulą w roli głównej

Co zrobić, by cebula służyła nam dłużej w kuchni? Czasem niestety psuje się i trafia do kosza. Jednak teraz można temu zapobiec. Wystarczy przełożyć cebule do naczynia. Przygotować kawałek papieru lub ręcznika papierowego i wsypać łyżeczkę sody oczyszczonej.

Następnie papier zwijamy i robimy z niego opaskę. Takie zawiniątko wkładamy do pojemnika z cebulą i zamykamy go. Jak działa soda oczyszczona na cebulę? Przedłuża jej świeżość. Dzięki tej prostej sztuczce kuchennej cebula dłużej jest zdatna do spożycia. 

Soda oczyszczona w naszej kuchni

Soda oczyszczona ma wiele zastosowań w naszej kuchni. Przede wszystkim doskonale spulchnia ciasta i racuchy. Sprawia też, że owoce morza są soczyste i miękkie po ugotowaniu. Soda oczyszczona przyspiesza też gotowanie i wpływa na szybsze karmelizowanie się cebuli. Soda oczyszczona sprawdzi się też w czyszczeniu piekarnika.

 Dzięki niej urządzenie będzie lśniło jak nigdy dotąd. Natomiast w lodówce będzie panował neutralny zapach. Wszystko dlatego, że soda pochłania nieprzyjemne zapachy. Warto też pamiętać o sztuczce kuchennej z cebulą. Dzięki sodzie przedłużymy świeżość tego warzywa. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto bez pieczenia o nazwie “Alpejska kostka”. Polecaliśmy przepis na sałatkę z dyni na Wszystkich Świętych. 

cebula
Fot. Canva/Couleur