Smakosze.pl Przepisy Zapiekanka makaronowa a la pizza. Prosty pomysł na pyszny obiad
canva/ALLEKO

Zapiekanka makaronowa a la pizza. Prosty pomysł na pyszny obiad

19 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Mamy dla was prosty pomysł na pyszny obiad. Jest nim zapiekanka makaronowa à la pizza. Specjał ten zaspokoi jednocześnie wielbicieli włoskiej pasty i pizzy. Ma piękny aromat, doskonały smak i można się nim nasycić. A poza tym doskonale nadaje się do odgrzewania. Możecie więc przygotować obiad na dwa dni.

Czy wy też tak macie, że gdy jesteście we włoskiej restauracji, trudno wam wybrać między pizzą a daniem z makaronu? Jeśli tak, to nasza dzisiejsza propozycja jest dla was wprost idealna. Miejsce ciasta na pizzę zajął makaron, ale pozostałe dodatki są typowe jak dla pizzy. Potrawę tę zrobicie szybko i równie szybko nasycicie nią rodzinę.

Przepis na zapiekankę makaronową à la pizza

Składniki:

  • 20 dag grubszego makaronu, np. rurki, świderki

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

  • 1 jajko

  • 15 dag sera żółtego

  • 30 dag mielonej wołowiny

  • 2 ząbki czosnku

  • 15 dag pieczarek

  • olej

  • bazylia suszona i świeża

  • kilka pomidorków koktajlowych

  • sól, pieprz

Przygotowanie zapiekanki à la pizza

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź, wymieszaj z przecierem pomidorowym i jajkiem. Formę na tartę natłuść, przełóż do niej makaron. Posyp go częścią startego sera. Mielone mięso chwilę podsmaż na oleju. Wymieszaj je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą, pieprzem i bazylią. Wyłóż na makaron.

Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, zrumień na oleju. Wyłóż je na mięsie, poprzekładaj przekrojonymi na pół pomidorkami.

Potrawę posyp resztą startego sera. Piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na zapiekankę makaronową z cukinią i pieczarkami , a także na zapiekankę ziemniaczaną .

makaron
canva/milanfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy