Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Zapomnij o tarciu ziemniaków. Nasz patent na placki bije inne na głowę, nigdy nie zrobisz inaczej
Źródło własne

Zapomnij o tarciu ziemniaków. Nasz patent na placki bije inne na głowę, nigdy nie zrobisz inaczej

8 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Wszyscy uwielbiamy placki ziemniaczane. Dużo mniejszy entuzjazm wzbudza jednak konieczność tarcia ziemniaków. A gdybyśmy powiedzieli Wam, że tę uciążliwą czynność można pominąć? Koniecznie sprawdźcie nasz sposób na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków.

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu

Przedstawiamy nasz doskonały sposób na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Obłędne placki usmażysz w kilka chwil. Wystarczy, ze rozgnieciesz warzywa i wymieszasz je z podsmażoną cebulką oraz przyprawami. Na samą myśl aż ślinka cieknie.

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków przygotowuje się z ugotowanych warzyw. Dzięki temu dalsza obróbka jest błyskawiczna. Rozgnieć, wymieszaj i usmaż. Przekonasz się, że będziesz wracać do tego przepisu regularnie.

Moja babcia nigdy nie moczyła schabowych w mleku z cebulą. W końcu poznałam jej sekret

Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • duża cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  • jajko
  • masło olej rzepakowy

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków krok po kroku

Przygotuj warzywa na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków . W tym celu przełóż je do dużej miski i rozgnieć za pomocą tłuczka . Cebulę obierz, drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanym maśle . Dodaj ją do naczynia z ziemniakami .

Do zawartości miski dodaj pozostałe składniki placków ziemniaczanych bez tarcia ziemniaków . Dołóż oba rodzaje mąki, oraz majeranek. Wbij jajko, po czym wszystkie składniki starannie wymieszaj . Na koniec dopraw całość solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej do smażenia placków ziemniaczanych bez tarcia ziemniaków . Za pomocą łyżki wykładaj na tłuszcz porcje masy i równomiernie je rozpłaszczaj . Placki smaż na złocisty kolor z obu stron, a po zdjęciu z patelni odsącz je za pomocą ręcznika papierowego . Placki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami . Te placki z siekanej kapusty zachwycają swoim smakiem . Strzelczyk ma najlepszy sposób na obłędne placki z młodych ziemniaków .

Całe życie źle gotowałeś ryż. W najlepszych restauracjach robią to w ten sposób
Siostra poczęstowała mnie pysznymi kotletami. Nie uwierzyłam, gdy powiedziała, z czego są zrobione
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy