Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Pokażemy wam coś jeszcze lepszego, w roli głównej kapusta
Placki ziemniaczane mają wielkie grono wielbicieli. Czy wiecie jednak, że z innych warzyw też można zrobić przepyszne placki? Dziś proponujemy sięgnąć po młodą kapustę. Jest chrupiąca i delikatna i takie też wychodzą placki z jej dodatkiem. Wystarczy połączyć poszatkowane warzywo z odrobiną ciasta i usmażyć. Będziecie zachwyceni pyszną odmianą.
Warzywne placki są pyszne i zdrowe!
Placki ziemniaczane, czy z innych warzyw są doskonałym pomysłem na szybkie danie obiadowe. Wystarczy zetrzeć lub poszatkować warzywo, wymieszać z kilkoma składnikami, usmażyć i danie gotowe. Jest dość tanie, a w smaku niepowtarzalne. Naprawdę warto spróbować.
Oprócz ziemniaków i proponowanej przez nas kapusty, na placki doskonale nadaje się też cukinia, dynia czy marchewka. Zasada przygotowania placków jest podobna, jak w przypadku placków ziemniaczanych.
Jak przygotować placki z młodej kapusty?
Składniki:
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- pół główki młodej kapusty
- 1 cebula
- olej do smażenia
Przygotowanie placków z młodej kapusty
1. Przygotowanie placków z młodej kapusty zacznij od wybicia jajek do miski i rozmieszania ich z olejem i solą. Potem dodaj mąkę i połącz wszystko na gładką masę.
2. Kapustę oczyść z wierzchnich liści i dość drobno poszatkuj. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do kapusty.
3. Kapustę i cebulę dodaj do ciasta i całość wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź porcje ciasta i smaż, aż powstaną rumiane placki. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i podawaj np. ze śmietaną, posypane szczypiorkiem.
Na naszej stronie znajdziesz też recepturę na placki z marchewką, a także na placki z cebuli.