Smakosze.pl

Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Pokażemy wam coś jeszcze lepszego, w roli głównej kapusta

29 Czerwca 2023

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Placki ziemniaczane mają wielkie grono wielbicieli. Czy wiecie jednak, że z innych warzyw też można zrobić przepyszne placki? Dziś proponujemy sięgnąć po młodą kapustę. Jest chrupiąca i delikatna i takie też wychodzą placki z jej dodatkiem. Wystarczy połączyć poszatkowane warzywo z odrobiną ciasta i usmażyć. Będziecie zachwyceni pyszną odmianą. 

Warzywne placki są pyszne i zdrowe!

Placki ziemniaczane, czy z innych warzyw są doskonałym pomysłem na szybkie danie obiadowe. Wystarczy zetrzeć lub poszatkować warzywo, wymieszać z kilkoma składnikami, usmażyć i danie gotowe. Jest dość tanie, a w smaku niepowtarzalne. Naprawdę warto spróbować.

Oprócz ziemniaków i proponowanej przez nas kapusty, na placki doskonale nadaje się też cukinia, dynia czy marchewka. Zasada przygotowania placków jest podobna, jak w przypadku placków ziemniaczanych. 

oszczędzanie pieniędzy na wakacjach

Pojechali na wakacje i oszukali system. Nie do wiary co robią, żeby oszczędzić na jedzeniu

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować placki z młodej kapusty?

Składniki:
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • pół główki młodej kapusty
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
     

Przygotowanie placków z młodej kapusty

1. Przygotowanie placków z młodej kapusty zacznij od wybicia jajek do miski i rozmieszania ich z olejem i solą. Potem dodaj mąkę i połącz wszystko na gładką masę. 



2. Kapustę oczyść z wierzchnich liści i dość drobno poszatkuj. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do kapusty.



3. Kapustę i cebulę dodaj do ciasta i całość wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź porcje ciasta i smaż, aż powstaną rumiane placki. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i podawaj np. ze śmietaną, posypane szczypiorkiem. 
 

Na naszej stronie znajdziesz też recepturę na placki z marchewką , a także na placki z cebuli

 

zupa kurkowa Magdy Gessler

Żaden rosół, żadna pomidorowa. Teraz czas na zupę kurkową. Ta z przepisu Gessler to prawdziwy hit

CZYTAJ DALEJ
cena smażonej flądry

Flądra pobiła dorsza. Kiedyś była najtańsza, teraz w Krynicy Morskiej zapłacił za nią krocie

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Kuchnia Smakoszy

Weź filet z kurczaka i szparagi. Padniesz z wrażenia, jak zobaczysz nasz elegancki obiad
Czytaj więcej >

Kuchnia Smakoszy

Mamy najlepszy przepis na smażony twaróg. Wystarczy kilka składników i chwila cierpliwości
Czytaj więcej >

Kuchnia Smakoszy

Te 2 dodatki zmienią oblicze mielonych. Oto nasz patent na soczyste i pyszne kotlety
Czytaj więcej >

Kuchnia Smakoszy

Dodajesz koperek do mizerii? Mamy lepszy patent, idealny na upały
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Kuchnia Smakoszy

Kuchnia Smakoszy

Aleksandra Proch

Zapomnij o tarciu ziemniaków. Nasz patent na placki bije inne na głowę, nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Letnia, pożywna sałatka z młodymi ziemniakami. Przyjemnie chrupie dzięki 2 dodatkom
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Podsmaż, posyp i zapiecz. Rabarbar pod kruszonką smakuje jak marzenie
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Aleksandra Proch

Leniwe od Smakoszy z wyjątkowym sosem. Cała rodzina wymiecie talerze do czysta
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zetrzyj i dodaj do poszatkowanej kapusty. Ta wyrazista surówka jest lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Nie na maśle, nie na oleju. Najzdrowszą jajecznicę zrobisz zupełnie inaczej, mamy genialny patent
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Aleksandra Proch

Zapomnij o tarciu ziemniaków. Nasz patent na placki bije inne na głowę, nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Letnia, pożywna sałatka z młodymi ziemniakami. Przyjemnie chrupie dzięki 2 dodatkom
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Podsmaż, posyp i zapiecz. Rabarbar pod kruszonką smakuje jak marzenie
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Aleksandra Proch

Leniwe od Smakoszy z wyjątkowym sosem. Cała rodzina wymiecie talerze do czysta
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zetrzyj i dodaj do poszatkowanej kapusty. Ta wyrazista surówka jest lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Nie na maśle, nie na oleju. Najzdrowszą jajecznicę zrobisz zupełnie inaczej, mamy genialny patent
Czytaj więcej >