Zaskakujące właściwości bluszczyku kurdybanku
Bluszczyk kurdybanek w Polsce traktowany jest jako chwast, jednak ma wiele cennych właściwości - zarówno leczniczych, jak i kulinarnych. Spożywanie go pozwala poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego, a także górnych dróg oddechowych. Dawniej często używano go jako przyprawę do zup i wielu innych dań.
Bluszczyk kurdybanek pochodzi z tej samej rodziny co majeranek i tymianek. Jest bardzo rozpowszechniony na terenie naszego kraju i zwykle można spotkać go zaroślach, przydrożach, na łąkach i skrajach lasów.
W kurdybanku znajduje się mnóstwo cennych substancji dla naszego zdrowia. Głównymi z nich są garbniki, flawonoidy, kwasy fenolowe, związki triterpenowe, związki seskwiterpenowe oraz pięknie pachnący olejek eteryczny.
Właściwości bluszczyku kurdybanku
W dobie dzisiejszej wiedzy stosuje się go głównie do leczenia problemów z układem pokarmowym. Napary i odwary z tej rośliny zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, ulepszają przepływ żółci, a także regulują przemianę materii.
Polecana jest także dla osób, które często mają kolki, nadmierne gazy, zgagę oraz biegunkę. Ziele kurdybanka może być stosowane podczas oczyszczania organizmu z toksyn oraz przy odtruwaniu wątroby.
Kolejnymi dolegliwościami, których leczenie może być wspomagane kurdybankiem, są infekcje ucha oraz górnych dróg oddechowych. Idealnie sprawdza się podczas leczenia przeziębienia - szczególnie pod postacią aromatycznej herbatki.
Bluszczyk kurdybanek w kuchni
Liście kurdybanka charakteryzują się gorzkim i korzennym smakiem, a jego zastosowanie kulinarne znane jest o wielu lat. Dawniej zazwyczaj wsypywano suszone liście do zup, takich jak rosół czy zupa ziemniaczana.
Obecnie kurdybanek w Polsce nie jest zbyt popularny, lecz niedaleko naszego kraju cały czas można go spróbować. Na Słowacji bardzo znana jest zupa ziemniaczana, którą właśnie aromatyzuje się kurdybankiem.
Jako przyprawa może być dodany także do sosów, pieczonych mięs, past serowych, omletów czy makaronów. Świeże liście z kolei stanowią smaczne uzupełnienie sałatek, surówek czy klasycznych past jajecznych.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o kulinarnych zastosowaniach owoców liczi. Ten tekst wyjawia przepis na ekspresowe racuchy bez jajek i drożdży.
Źródło zdjęcia: canva/seven75, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: zywienie.medonet.pl; porady.interia.pl