Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Zaskakujące zdjęcie borowika
Adam Moskal
Adam Moskal 10.09.2021 02:00

Zaskakujące zdjęcie borowika

Borowik
canva/kadmy, Getty Images

Grzyby takie jak borowiki wywołują ogromne emocje wśród fanów grzybobrania. Wśród pracowników Lasów Państwowych z pewnością znajduje się wiele takich osób. Niedawno na swoim profilu na Facebooku zamieścili zdjęcia borowika, który przykuł ich uwagę ze względu na podgryzanie go przez gryzonie.

Grzyby stanowią ogromny element naszej diety w trakcie sezonu. Często decydujemy się na wstawanie bladym świtem, aby móc z sukcesem wybrać się do lasu na zbieranie tych smakowitych okazów.

Pewnego dnia pracownicy Lasów Państwowych znaleźli piękny okaz borowika w województwie świętokrzyskim. Po jakimś czasie mogli obserwować jego ogromną przemianę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Grzybem interesowali się nie tylko leśnicy

Borowik szlachetny z nadleśnictwa Daleszyce w województwie Świętokrzyskim wyglądał z początku jak zwykły wczesny grzyb. Nie był jeszcze rozwinięty, lecz w ciągu 2 dni wszystko się zmieniło.

Borowik

Źródło: facebook.com/NadlesnictwoDaleszyce

Po ponownym sfotografowaniu borowika okazało się, że jego kapelusz został mocno naruszony. Jak twierdzą leśnicy, nie mieli oni z tym nic wspólnego.

Pracownicy Lasów Państwowych wyjaśniają, że borowik - ...stał się przedmiotem zainteresowania nie tylko admina, ale i gryzoni, które od początku pałaszowały kapelusz - napisano na profilu nadleśnictwa na Facebooku.

Borowik po 2 dniach

Źródło: facebook.com/NadlesnictwoDaleszyce

Nadgryziony grzyb po tygodniu

Gdy leśnicy wrócili na to samo miejsce po tygodniu, ich oczom ukazał się widok mocno podgryzionego grzyba, którego żaden szanujący się grzybiarz by nie zabrał.

Borowik po tygodniu

Źródło: facebook.com/NadlesnictwoDaleszyce

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

A czy wy macie jakieś ciekawe historie na temat grzybów lub ich zbierania? Dajcie nam znać na naszym Facebooku w sekcji komentarzy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: o2.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Grzyby