Smakosze.pl
Borowik

canva/kadmy, Getty Images

Zaskakujące zdjęcie borowika

10 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Grzyby takie jak borowiki wywołują ogromne emocje wśród fanów grzybobrania. Wśród pracowników Lasów Państwowych z pewnością znajduje się wiele takich osób. Niedawno na swoim profilu na Facebooku zamieścili zdjęcia borowika, który przykuł ich uwagę ze względu na podgryzanie go przez gryzonie.

Grzyby stanowią ogromny element naszej diety w trakcie sezonu. Często decydujemy się na wstawanie bladym świtem, aby móc z sukcesem wybrać się do lasu na zbieranie tych smakowitych okazów.

Pewnego dnia pracownicy Lasów Państwowych znaleźli piękny okaz borowika w województwie świętokrzyskim. Po jakimś czasie mogli obserwować jego ogromną przemianę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Grzybem interesowali się nie tylko leśnicy

Borowik szlachetny z nadleśnictwa Daleszyce w województwie Świętokrzyskim wyglądał z początku jak zwykły wczesny grzyb. Nie był jeszcze rozwinięty, lecz w ciągu 2 dni wszystko się zmieniło.

Borowik

Źródło: facebook.com/NadlesnictwoDaleszyce

Po ponownym sfotografowaniu borowika okazało się, że jego kapelusz został mocno naruszony. Jak twierdzą leśnicy, nie mieli oni z tym nic wspólnego.

Maślaki

Jak wykorzystać w kuchni maślaki ?

CZYTAJ DALEJ

Pracownicy Lasów Państwowych wyjaśniają, że borowik - ...stał się przedmiotem zainteresowania nie tylko admina, ale i gryzoni, które od początku pałaszowały kapelusz - napisano na profilu nadleśnictwa na Facebooku.

Borowik po 2 dniach

Źródło: facebook.com/NadlesnictwoDaleszyce

Nadgryziony grzyb po tygodniu

Gdy leśnicy wrócili na to samo miejsce po tygodniu, ich oczom ukazał się widok mocno podgryzionego grzyba, którego żaden szanujący się grzybiarz by nie zabrał.

Borowik po tygodniu

Źródło: facebook.com/NadlesnictwoDaleszyce

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

A czy wy macie jakieś ciekawe historie na temat grzybów lub ich zbierania? Dajcie nam znać na naszym Facebooku w sekcji komentarzy.

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: o2.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pyzy na talerzu

Produkty

Z jakich ziemniaków robić pyzy?

Czytaj więcej >
gotowanie makaronu

Produkty

Jak gotować makaron, żeby się nie sklejał?

Czytaj więcej >
czosnek

Produkty

Jak powinno się kroić czosnek?

Czytaj więcej >
ogórki kiszone

Produkty

Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych?

Czytaj więcej >
bluszczyk kurdybanek

Produkty

Niezwykłe zalety bluszczyku kurdybanka

Czytaj więcej >

Produkty

Lidl promuje niemarnowanie żywności

Czytaj więcej >