Zawijam boczek w papier do pieczenia i tnę na mniejsze kawałki. Żałuję, że nie znałem tego wcześniej
Boczek to przysmak, który uwielbia każdy z nas. Niestety ten w plastrach jest podatny na sklejanie, a do tego szybko się psuje. Poznaj lepszą metodą przechowywania tego produktu, a na pewno wykorzystasz ją w swojej kuchni. Sposób jest po prostu genialny.
Boczek, czyli składnik wielu dań
Polacy kochają wędliny, a jedną z ulubionych jest boczek. Cenimy nie tylko jego smak, ale też to, że możemy podać go na wiele sposobów. Niejedną gospodyni wie, że zarówno podany na kanapkach, jak i w innych daniach smakuje każdemu. Niestety boczek w plastrach jest narażony na sklejanie się, a przez to wyjęcie z opakowania jednego plasterka w całości to nie lada wyczyn.
Istnieje jednak prosty sposób, dzięki któremu już nigdy plastry boczku nie skleją się ze sobą. Czytaj dalej, a poznasz nie tylko sposób, ale tez dowiesz się, jak przedłużyć świeżość samej wędliny.
Mieszam płatki owsiane z jajkami i dolewam mleko. Rodzina kompletnie oszalała na punkcie tego przepisuJak przechowywać boczek?
Do przechowywania boczku metodą, która poznasz za chwile, potrzebujesz papier do pieczenia, nożyczki oraz boczek w plastrach. Kiedy przygotujesz wszystko, co niezbędne, na blacie rozłóż spory arkusz papieru do pieczenia. W odstępach ułóż na nim boczek w plastrach. Papier wraz z boczkiem zacznij zawijać w rulon od strony krótszych boków plastrów.
Następnie za pomocą nożyczek potnij rulon w miejscach, gdzie nie znajduje się boczek. Tak przygotowane rulony umieść w szczelnie zamykanym woreczku, a następnie umieść go w zamrażalniku. Kiedy tylko będziesz potrzebować boczek, wyciągnij go chwilę przed użyciem, aby zdążył się rozmrozić.
Czy boczek po zamrożeniu nie straci smaku?
Jeżeli zastanawiasz się, czy w ogóle można mrozić tego typu wędlinę, odpowiedź jest jedna - można. W dodatku przez taką metodę przechowywania można sporo zyskać. Jak wiadomo, mrożenie to jeden z lepszych sposobów na przedłużenie świeżości produktów spożywczych.
Nie inaczej, jest i w tym wypadku. Zamrożony boczek w plastrach może wytrzymać aż trzy miesiące. To znacznie dłużej niż na półce w lodówce. Zamrożona wędlina nie straci także smaku, więc śmiało mroź ją i ciesz się jej świeżością.
Sprawdź także