Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zdrowe ciasteczka owsiane z jabłkami i cynamonem
Karolina Błaszyk
Karolina Błaszyk 25.03.2022 22:44

Zdrowe ciasteczka owsiane z jabłkami i cynamonem

Zdrowe ciasteczka owsiane z jabłkami i cynamonem
pixabay.com

Ciastka owsiane z jabłkami i cynamonem to zdrowa przekąska, która zaspokoi apetyt, a po jej zjedzeniu nie trzeba mieć wyrzutów sumienia. Chrupiące owoce i orzechy oraz miękkie w środku bakalie sprawiają, że na ten deser skusi się każdy! Dodatkowo przygotowanie ciasteczek zajmuje zaledwie kilka minut, nie jest trudne ani skomplikowane.

Aby ciasteczka były zdrową alternatywą dla innych deserów warto zadbać o dobór składników. Przede wszystkim zrezygnuj z cukru. Na rynku jest mnóstwo zamienników, które nie tylko mają mniej kalorii, ale są też lepsze dla naszego zdrowia. Czym można zastąpić cukier?

1. Daktyle – posiadają właściwości zdrowotne oraz bardzo słodki smak. Ze względu na bogatą zawartość błonnika oraz przeciwutleniaczy, daktyle często służą jako zdrowy zamiennik cukru. Ze względu na wysoką zawartość potasu ich spożywanie jest wskazane po intensywnym wysiłku fizycznym. Wystarczy zalać je wrzątkiem i odstawić do napęcznienia, odsączyć z wody i zblendować lub rozgnieść widelcem na papkę. Można ją dodawać do deserów, ciast (sprawdza się nie tylko jako składnik masy, ale również spód ciasta), ciastek oraz batonów. Daktyle równie dobrze sprawdzają się w roli „słodzidła” do owsianek i jaglanek.

2. Miód – - miód – najlepiej wybierać ten naturalny prosto z pasieki. Wzmacnia on serce, koi nerwy, doskonale ożywia mózg, przyspiesza gojenie ran. Posiada także właściwości antybakteryjne.

3. Syrop klonowy, czyli Kanadyjskie Płynne Złoto - oprócz docenianych walorów smakowych, produkt ten charakteryzuje się bogactwem składników odżywczych. Jest cennym źródłem manganu, cynku i magnezu oraz witamin z grupy B. Syrop klonowy ma charakterystyczny posmak i jest bardzo słodki.

4. Erytrytol, inaczej erytrol – jest to organiczny związek chemiczny, który jest prawie tak słodki, jak cukier. W 90% usuwany jest razem z moczem. Erytrytol nie pozostawia nieprzyjemnego posmaku w ustach i nie przyczynia się do powstawania próchnicy. Jest też odpowiedni dla cukrzyków.

Do przygotowania tych ciastek niezbędne będą również jabłka. Jeśli nie masz świeżych, użyj karmelizowanych lub szarlotkowych ze słoika. Pamiętaj jednak, że takie jabłka mają już najczęściej dodatek korzennych przypraw, a więc należy zmniejszyć ilość dodanego cynamonu.

Jeżeli masz na to czas, to po połączeniu wszystkich składników odłóż mieszankę do lodówki na około 1 godzinę. Po co? Dzięki temu płatki nasiąkną, staną się miękkie i po upieczeniu będą bardziej elastyczne. Jeśli nie możesz tego zrobić to pomiń ten krok – ciasteczka i tak wyjdą pyszne!

Składniki na zdrowe ciasteczka owsiane z jabłkami i cynamonem:

- ok. 600 g płatków owsianych (górskie lub błyskawiczne)

- 3 twarde jabłka, np. Ligol, Szampion

- 2 jajka

- pół szklanki erytrolu lub 3 łyżki miodu/syropu klonowego

- 4 łyżki mąki orkiszowej lub jaglanej (ewentualnie pszennej)

- ½ szklanki mieszanki bakalii (żurawina, rodzynki, pokrojone daktyle, orzechy, pestki słonecznika itd.)

- 3 łyżki rozpuszczonego masła

- 3 łyżki mleka (krowiego lub roślinnego)

- 1,5 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania zdrowych ciasteczek owsianych z jabłkiem i cynamonem:

Piekarnik nastaw na 160 stopni C, termoobieg.

Umyj jabłka, obierz je ze skórki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę około 0,5x0,5 cm.

Do dużej miski wrzuć płatki owsiane, bakalie, erytrol, jabłka i cynamon. Całość wymieszaj przy pomocy łopatki, a następnie dodaj mąkę. W naczyniu obok rozkłóć jajka i wlej do miski, a następnie wymieszaj. W rondelku rozpuść masło i jeszcze ciepłe dolej do pozostałych składników.

Zawartość miski dokładnie wymieszaj. Sprawdź konsystencję – jeśli masa się do siebie nie klei to dodaj mleko, a jeżeli produkty dobrze się łączą to pomiń ten krok.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i formuj z ciasta małe placuszki o średnicy około 3-4 cm. Układaj ciastka na blaszce z 1 cm odstępami (powinny wyjść dwie blachy).

Piecz obie blaszki na raz przez około 15-20 minut, do momentu, aż ciastka staną się rumiane. Wyjmij z piekarnika.

Gorące ciastka będą dość miękkie. Staną się twardsze dopiero po ostygnięciu. Przechowuj je w puszce lub zamkniętym pojemniku, dzięki czemu utrzymają odpowiednią twardość.

Tagi: